Door e-health ben ik weer in control

Nog vijf minuten op de klok. Dan moet ik écht weer bij school staan om m’n zoon (5 jaar) op te halen. Gelukkig, school is prima te doen met de rolstoel, namelijk op nog geen 50 meter van ons huis. Ondertussen schalt uit de luidspreker van mijn telefoon het automatische antwoord van de huisartsenpraktijk: “U bent beller nummer 3…”.

Ik hang op, gefrustreerd over het feit dat het weer niet gelukt is om binnen enkele minuten mijn herhaalrecepten en een update over mijn gezondheid door te geven, zodat mijn dossier zo actueel mogelijk is. Mocht er wat gebeuren onderweg, dan is het van belang dat mijn medicatielijst en dossier een representatief beeld geven.

Helaas, het moet tot morgen wachten, want de huisartsenpraktijk is vanmiddag gesloten en niet verder bereikbaar. Een gemiste kans, zo heb ik ervaren. Want het kan zoveel makkelijker én sneller.

Bij mijn vorige huisarts had ik toegang tot mijn eigen online dossier en kon ik snel online veranderingen toevoegen. Ook beschikte ik bij mijn apotheek over een account gekoppeld aan mijn DigiD. Deze kon ik openen via een app of browser.

Herhaalrecepten aanvragen? Binnen enkele ogenblikken gedaan. Actuele lijst? De bestelgeschiedenis liet precies de afname en de actuele doseringen van mijn medicatie zien. Mocht er onverhoopt wat gebeuren waardoor ik in het ziekenhuis belandde: ik kon inzicht bieden in mijn medicatiegebruik.

Actuele informatie van levensbelang

Door mijn aandoening – Osteogenesis Imperfecta, kenmerkend door het vele breken – heb ik een onvoorspelbaar ziektebeeld. Waar het vandaag aardig gaat, kan ik morgen met spoed geopereerd moeten worden aan een gecompliceerde breuk. Dan is actuele informatie van levensbelang.

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
Kort zorgnieuws
Kort zorgnieuws: ZIC bij VieCuri; Digitale hulp; Medische rekenvaardigheid-app, en meer
wondzorg
Innovatieprijs voor gepatenteerde offline gegevensuitwisseling
Duuzame zorg - Diederik Gommers
Passende, duurzame zorg komt er niet vanzelf
Microbioomonderzoek
UMCG opent nieuwe faciliteit voor microbioomonderzoek
beroerte
Testen op je digitale tweeling voor beste behandeling beroerte
wereldwijd
John Halamka, Mayo Clinic Platform: ‘Onze innovaties zijn wereldwijd inzetbaar'
Gegevensuitwisseling
Mandaat EHDS: Nederland verzilvert 4 hoofdposities
Rathenau
Risico’s AI vragen om terughoudendheid in gebruik
Ketenmonitoring hackathon
Proefproject aanvullende ketenmonitoring en -logging afgerond
toestemmingsplatform
Eerste apotheek aangesloten op online toestemmingsplatform Mitz
Volg jij ons al?

Je hebt een abonnement nodig om verder te lezen.

Je 3e gratis artikel is voorbij, klik op de button onderin om een abonnement af te sluiten.