Sensoren als wachters in de nacht

26 augustus 2020
Sensoren als wachters in de nacht
ICT
Premium

Hoe bied je bewoners met dementie een veilige woonomgeving met zoveel mogelijk behoud van privacy en eigen regie? Hoe voorkom je onnodige controles tijdens de nachtelijke uren? En hoe benut je data over beweeggedrag om de zorg aan ouderen te verbeteren? Bij Voltawerk in Gorredijk, onderdeel van ZuidOostZorg in Friesland, is dit gesneden koek.

Technologie is alleen zinvol als het bijdraagt aan het leveren van de juiste zorg op de juiste plek door de juiste persoon. Dat is de rode draad in het innovatiebeleid van ZuidOostZorg, een aanbieder van thuiszorg, behandeling en langdurige zorg op 13 locaties.

Bij die visie bleek de toepassing Unite SmartSense van Ascom goed aan te sluiten, stelt Hennie de Vries-Merkus. Zij werkt als verpleegkundige geriatrie/gerontologie dagelijks met het systeem, dat gebruik maakt van sensoren en slimme algoritmen. “Dat was voor ons een compleet nieuwe manier van werken. We werkten eerst met paaltjes met infraroodmelding. Die doen het altijd. Maar dat is zowel een voor- als een nadeel, met vaak een loos alarm. Je weet niet wat er op de bewonerskamer aan de hand is bij een melding. Nu weten we dat veel beter.”

Individueel instellen
Op de locatie Voltawerk in Gorredijk wonen mensen met dementie in een huiselijke omgeving. Er zijn vier woongroepen van negen kamers en elke woongroep heeft een gezellige huiskamer. Alle 36 kamers zijn voorzien van sensortechnologie. Onder het matras ligt een bedsensor, die registreert of een bewoner in of uit bed stapt. In de zit-slaapkamer bevinden zich bewegingssensoren.

De signalen die de sensoren doorgeven, worden als bericht getoond op de Myco, een smartphone voor de zorg. De verpleegkundigen en verzorgenden dragen hun Myco altijd bij zich en zijn direct op de hoogte. Zo nodig gaan ze kijken bij de bewoner. De Vries: “We kunnen zelf aangeven wanneer we meldingen willen ontvangen. We bepalen per bewoner wat het beste bij die persoon past. Iemand die hier net nieuw is, willen we de eerste tijd goed volgen, vooral in de nacht. Als je zelf verhuisd bent, kost het tijd om te wennen aan de lichtknopjes en deurkrukken.”

Voor mensen met dementie is dat helemaal lastig. In de eerste weken stellen de zorgmedewerkers daarom meldingen in zonder vertraging. Staat een bewoner op uit bed, dan krijgen ze gelijk een bericht en kunnen gaan kijken of het goed gaat. Als iemand na verloop van een aantal weken de weg weet te vinden, kan de vertraging op 10 minuten of langer worden ingesteld.

Geen onnodige controle
“Daardoor staan we niet onnodig zomaar in iemands kamer”, vertelt De Vries. “Niet elke bewoner is ervan gediend dat er gelijk een zorgverlener aan het bed staat. Dit systeem biedt mensen meer ruimte om hun eigen gang te gaan, met behoud van veiligheid. Voorkómen dat iemand valt, kunnen we niet. Maar we willen niet dat iemand uren op de grond ligt voor hij gevonden wordt.”

“We vragen familieleden, of beter de eerste contactpersoon, ook altijd toestemming om de sensoren te mogen gebruiken. Dat is nooit een bezwaar. Ze geven zelf aan dat de gedachte dat er over hun vader of moeder wordt gewaakt, hen rust geeft.”