‘Heel waardevol als patiënt over eigen gegevens beschikt’

23 augustus 2022
‘Heel waardevol als patiënt over eigen gegevens beschikt’
Gegevensuitwisseling
Premium

De Eindhovense huisarts Rogier Beekman is al langer overtuigd van de voordelen van PGO’s. Een paar jaar geleden kwam hij tijdens een studiereis naar Barcelona in aanraking met een vergelijkbaar concept. “Daar zag ik voor het eerst hoe waardevol het voor patiënten is als ze een overzicht hebben van hun eigen gegevens”, vertelt Beekman.

In Spanje had iedereen een overzicht van al zijn of haar vaccinaties bij elkaar. Maar als Beekman op de huisartsenpost zit en er komt een patiënt met een wond, is hij afhankelijk van het geheugen van de patiënt of en wanneer die een tetanusprik heeft gehad. “Het zou zo waardevol zijn als de betreffende patiënt dan even in het eigen dossier kan kijken naar het vaccinatie-overzicht.”

Onnodige fouten

Mensen denken vaak onterecht dat Beekman als dokter een overzicht heeft van al hun medische gegevens. “Als de patiënt dat zelf wel zou hebben, is dat beter voor die patiënt én voor mij als arts. Een ander voorbeeld is het medicatie-overzicht. Van veel patiënten die ik op de huisartsenpost zie, weet ik niet welke medicatie ze precies gebruiken. Als we tijdens een consult samen naar de volledige medicatielijst in een PGO kunnen kijken, weet ik zeker dat ik het juiste middel kan voorschijven. Zo worden onnodige fouten voorkomen.”

Zo ver is het nog niet, ziet ook Beekman. “Het zou mooi zijn geweest als ziekenhuizen uit de regio ook meededen aan deze proef. Die waren daar nog niet klaar voor, begreep ik. Mijn patiënten kunnen sinds twee jaar een portaal gebruiken om bijvoorbeeld uitslagen van bloedonderzoek in te zien. Dat is al een mooie vooruitgang, al vind ik op termijn een PGO een betere oplossing. Die meerwaarde begint echter pas als je als patiënt je gegevens van meerdere zorgaanbieders kunt ophalen.”

Daar is een van Beekmans patiënten, die liever anoniem blijft, het mee eens. Hij gebruikt sinds de start van de proef een PGO. Tot voor kort een voor hem nog onbekend fenomeen, inmiddels ziet hij naast voordelen vooral de potentie.

Meerwaarde gegevens delen

“Ik was al bekend met de portalen van mijn huisarts en ziekenhuis. Alles in één overzicht zou veel makkelijker zijn. Als ik met mijn PGO ook mijn gegevens kan ophalen bij mijn ziekenhuis en apotheek, zou de PGO echt waardevol worden. Voor mij zou het meerwaarde hebben als ik ook zelf informatie kan delen met andere zorgverleners. Ik heb begrepen dat hier aan wordt gewerkt.”

Omdat veiligheid en privacy zeer belangrijk zijn bij medische gegevens, stelde stichting MedMij spelregels op die de uitwisseling van gegevens tussen zorgaanbieders en mensen met een PGO veilig moeten maken. Zo wordt onder andere gewaarborgd dat alleen de gebruiker kan inloggen in zijn of haar eigen PGO. 

Tweefactorauthenticatie

Dit gebeurt met tweefactorauthenticatie, waarbij naast een gebruikersnaam en wachtwoord, nog een tweede beveiligingslaag is toegevoegd. Voorbeelden zijn een vingerafdruk of gezichtsherkenning. Of een code die alleen degene die inlogt kan zien op zijn of haar telefoon.

DigiD

Om vanuit de PGO nieuwe gegevens op te halen bij bijvoorbeeld de huisarts, moet de gebruiker zich nogmaals aanmelden, nu bij die zorgaanbieder. Dit gebeurt via DigiD, zodat die zorgaanbieder zeker weet wie zich aanmeldt. Zo komen altijd de juiste gegevens bij de juiste persoon terecht. 

Ook DigiD werkt met een tweede factor. Soms wordt dit als omslachtig ervaren. “Bij veel instanties moet ik al met DigiD inloggen, dus dat is het probleem niet”, aldus de patiënt. “Maar ik vond het in het begin wel een beetje dubbelop dat ik twee keer moest inloggen. Nu ik begrijp waarom dat zo is, vind ik het vooral fijn dat het zo goed is beveiligd.”