Search
Close this search box.
Search

Het ecosysteem revalideren

Eerder dit jaar mocht ik meewerken aan twee uitdagende projecten omtrent de toekomst van de revalidatiezorg vanuit het perspectief van een ziekenhuis. De opdrachten waren gecentreerd rond het bedenken van verschillende nieuwe realistische concepten en concrete businessmodellen die per direct opgestart kunnen worden om het ziekenhuis voor te bereiden op de revalidatiezorg van morgen.

De eerste opdracht: revalidatie veel breder trekken dan louter fysiotherapeutische oefeningen. Een behandeling na ziekte, ingreep of blessure, behelst ook voeding, beweging, meditatie of coaching. Revalidatie moet je in staat stellen om zo snel mogelijk weer de oude te worden (of nog beter: ‘de jonge’). 

Mensen gezond maken is veel meer dan een klinische aanpak die 100 procent inzoomt op het ziektebeeld, niet op de mens in zijn geheel. Een succesvolle behandeling behelst een aanpak van het volledige ecosysteem rond die persoon en vereist samenwerking met telco’s, supermarkten, fitness-centra, app-bouwers, etc: zowel tijdens als ver na de behandeling. 

In dat verband las ik recent over een interessant initiatief van supermarktketen Waitrose in Londen. Zij organiseerden een ’Gezonde Maaltijd Rondleiding ’in hun supermarkt. In het kader van revalidatie lijkt het aangewezen dat een gelijksoortige instructieve actie niet mag ontbreken in het behandelingsplan.

Pre-rehabilitatie

En wat met nieuwe businessmodellen? Hoe past pre-rehabilitatie (preventie) bijvoorbeeld in het financiële plaatje van het ziekenhuis? Zal snellere detectie en behandeling van bepaalde ziektes resulteren in een financiële aderlating? Of wordt dit gecompenseerd door een groter budget voor complexe en acute aandoeningen? Of gecompenseerd door een groter volume aan preventieve behandelingen? Hoe dan ook, de patiënt vaart hier wel bij.

Als derde factor wordt de invalshoek gekozen van deze patiënt, want ook daar zijn ettelijke punten te verbeteren aan de algemene ervaring. Het huidige proces is immers vermoeiend. Niet enkel de therapie, maar ook de wachttijden, verplaatsingen en de saaie (en soms pijnlijke) oefeningen. 

De patiënt van de toekomst zal ongetwijfeld kiezen voor een ervaring die meer lijkt op een bezoek aan Disneyland. Qua aangename ervaring moet je misschien eens een kijkje nemen bij Curam Domi (Kinesitherapeutische groepspraktijk) of Trainm, een neuro-revalidatiecentrum met robotica dat onlangs bekroond werd als ‘Centre of Excellence’ in Europa. 

Verder moet je nieuwe technieken (zoals Gamification) en technologieën (zoals VR of de Metaverse) verkennen die voor een aangename ervaring kunnen zorgen. Bij het uittekenen van een toekomstig aanbod moet verder rekening gehouden worden met nieuwe generaties (Millenials, Gen Z & Gen Alpha) die een ander verwachtingspatroon hebben.

Om het plaatje volledig te maken, mijn stokpaardje: hoe kunnen we in dat toekomstperspectief technologie en innovatie inschakelen als magneet om nieuwe medewerkers aan te trekken en de huidige te behouden? Een moderne revalidatie-ervaring aanbieden zonder gemotiveerde medewerkers is immers een niet-starter.

Zoals u (meestal) mag verwachten in deze column: een divers lijstje van vernieuwende bedrijven, ditmaal in het ecosysteem van revalidatie.

Revalideren met hulp van voeding

Nutrinomics heeft onlangs zijn eerste product gelanceerd: Zest, een gepersonaliseerd voedingsplatform voor kankerpatiënten met advies op maat, recepten en boodschappenlijstjes op basis van de individuele gezondheidsstatus van elke patiënt, om hen te helpen zich dag na dag beter en krachtiger te voelen. Hun kernactiviteit is het aanbevelen van voeding met behulp van een algoritme, gericht op het verbeteren van de kwaliteit van leven van chronische patiënten en lagere kans op remissie.

Physio aan huis

Het bedrijf Kins brengt de fysiotherapeut aan huis. Dus persoonlijk contact met uw therapeut gedurende de hele sessie zonder te pendelen of lang in wachtkamers te zitten. Maar ook tussen en na de afspraken kan u contact houden met uw therapeut die u bovendien gepersonaliseerde oefenvideo’s bezorgt om de behandeling optimaal te laten verlopen.

Versnellen van musculoskeletaal onderzoek

Onderzoekers verbonden aan Meta’s Artificial Intelligence Research Lab (Facebook) in de VS en aan het Neuromechanical Modelling and Engineering Lab van de Universiteit Twente hebben samen het open-source framework MyoSuite ontwikkeld. Dat combineert geavanceerde musculoskeletale modellen met hypermoderne kunstmatige intelligentie. De AI-gestuurde digitale modellen in MyoSuite kunnen leren om complexe bewegingen uit te voeren en om interactie te hebben met assisterende robots, iets waarvoor anders langdurige experimenten met menselijke proefpersonen nodig zouden zijn.

Telerevalidatie en digitale educatie

Axomove revolutioneert de behandeling van fysieke gezondheidspathologieën. Dit door middel van onder andere telerevalidatie en digitale zelfeducatie. Axomove heeft een kant-en-klare web- en mobiele applicatie ontworpen om het beheer van patiënten te verbeteren. Daarenboven kan u via de Axomove toepassing de beste technologie en gezondheidsdeskundigen vinden voor uw bedrijf en uw werknemers. Een bedrijf dat een gelijkaardig aanbod heeft, maar gericht op de oudere populatie is het Portugese Actif.

Telespelrevalidatie of Speltelerevalidatie?

Motiphy+ is een spelapplicatie voor revalidatie-oefeningen op afstand. Binnen het ACSELL-programma werd een Pilot Action opgezet met partners in Duitsland en Italië. De Portugese startup Clynx ontwikkelt Motiphy+. Het is een telerevalidatie-instrument om thuis, en in combinatie met sessies in het ziekenhuis, oefeningen te doen. De fysiotherapeut en de patiënt volgen de evolutie op via het online platform. Motiphy+ bestaat uit een camera die aan het computer- of televisiescherm wordt bevestigd en software die moet worden gedownload. De software geeft toegang tot een online platform om de bewegingen te volgen en de resultaten van de oefeningen te analyseren.

Revalidatietextiel

Niet enkel een woord waarmee je op Scrabble een mooie score kan halen, maar ook een manier om sneller fit en sterker te worden. Omorpho is een sport- en fitnessbedrijf dat de Gravity-Sportswear-collectie aanbiedt. Zij gebruiken een MicroLoad-proces dat wordt aangedreven door kleine gewichten op anatomische wijze strategisch over het lichaam te plaatsen. Zo kan iedereen, van fitnessfans tot professionele atleten, deze dragen tijdens de training of revalidatie.

Gerobotiseerde neurorevalidatie

Artificiële intelligentie in combinatie met robots, dat is wat Bionik Labs aanbiedt. BIONIK-robotproducten hebben een uitzonderlijk vermogen om de patiënt te beoordelen en in real-time interactief te reageren, waardoor ze zich onderscheiden van andere therapiesystemen. De robot voelt de beweging van de patiënt aan en reageert op het voortdurend veranderende vermogen van de patiënt en stuurt de oefenbehandeling dan onmiddellijk bij.

Als de patiënt niet in staat is te bewegen, helpt de robot de patiënt voorzichtig om de beweging in de richting van het doel te initiëren. Als de coördinatie een probleem is, ‘begeleidt’ de robot de beweging, zodat de patiënt zich naar het doel kan bewegen en er zeker van is dat de patiënt de beweging oefent op de juiste manier. Naarmate de patiënt de bewegingen beter beheerst, biedt de robot minder hulp en wordt de patiënt voortdurend uitgedaagd. Het systeem geeft daarenboven kwantificeerbare feedback over vooruitgang en prestaties

Neurorevalidatie met VR

Het bedrijf Neuro Rehab VR claimt dat ze de volgende generatie van revalidatie uitgevonden hebben en het leven van patiënten kunnen veranderen met functionele VR-revalidatie. Het zou patiënten-doelstellingen versnellen, de productiviteit van therapeuten verhogen en gebruik te maken van geavanceerde virtual reality-technologie met het XR-therapiesysteem van Neuro Rehab VR.

De slimme knie

Articulate Labs (AL) bouwt draagbare medische apparaten die de spiergroei versterken tijdens dagelijkse activiteit om patiënten te helpen functionele beperkingen te overwinnen en fysieke mogelijkheden te herstellen.

AL’s eerste apparaat, KneeStim, is een licht, nauwsluitend apparaat dat neuromusculaire elektrische stimulatie (NMES) gebruikt om dynamisch de quadriceps-spieren te stimuleren in sync met regelmatige activiteit, waardoor revalidatie wordt versterkt en spieren met elke stap getraind worden. KneeStim’s unieke mix van Al, motion-tracking hardware en gepatenteerde gewrichtsmodellering-OS maakt snelle loop- en behandelingspersonalisatie mogelijk zonder enorme hoeveelheden voorprogrammering, rekenkracht of kalibratie.

Meten met hoge precisie

Euleria wil de schakel zijn tussen patiënten en professionals, van het hospitaal tot thuis. Hun visie is om elke patiënt en elke professional naar een meer meetbare en toegankelijke revalidatie te brengen door middel van hun innovatie. Zij helpen bewegingsprofessionals om hun patiënten beter te volgen. Daarom hebben zij medische hulpmiddelen ontworpen voor revalidatie op locatie en op afstand. Daarnaast bieden zij diverse oplossingen voor het evalueren, plannen en aanpassen van motiverende en meetbare revalidatietrajecten.

Spraakrevalidatie

WithVR biedt aanpasbare spreeksituaties aan in VR ter ondersteuning van individuen en groepen die logopedie willen volgen, aanbieden en onderzoeken. Spraaksituaties in het echte leven zijn onvoorspelbaar en moeilijk te controleren, waardoor het moeilijk is om uit je comfortzone te stappen. Met behulp van de innovatieve virtual reality software van WithVR is het mogelijk om aanpasbare spreeksituaties te oefenen op een veilige plek – waar u de volledige controle heeft.

Tas voor thuisbezoek

Tijdens het schrijven bedacht ik me wat de inhoud zou kunnen zijn van de tas die een fysiotherapeut meeneemt naar een thuisbezoek. Een dokterstas voor een thuisbezoek kan ik me snel voor de geest halen. Die bevat een digitale stethoscoop, bloeddrukmeter, ECG, echografie, urine- of bloedonderzoek…  

Maar wat zit er in de tas van de moderne fysiotherapeut? Een VR-bril met enkele elastische banden en gewichten? Maar wat nog meer?

Uw suggesties zijn (uiteraard) welkom op de redactie. 

Erik peters

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
eHealth
Digitale receptionist Emma aan het werk gezet
operatierisico
Machine learning voorspelt operatierisico bij PAV
Radiologie
Inzet van AI maakt radioloog niet per se beter
menselijke AI
Bijna 7 miljoen beschikbaar voor mensgerichte AI
AI
Hoe AI urologische problemen bij baby’s voorspelt
acute zorg
Zorgsector pleit in kamerbrief voor betere databeschikbaarheid
Datalek Zuyderland
Datalek bij Zuyderland Medisch Centrum
verpleegkundige
1 op 5 zorgmedewerkers wil zonder ICT werken  
Parkinson Punt Zuyd
Website Parkinson Punt Zuyd gelanceerd
Narcolepsie
Nieuwe app voor brede behandelaanpak narcolepsie
Volg jij ons al?

Je hebt een abonnement nodig om verder te lezen.

Je 3e gratis artikel is voorbij, klik op de button onderin om een abonnement af te sluiten.