Search
Close this search box.
Search

Innovatie begint bij jezelf!

Wat is een zorginnovatie, wat maakt dit tot een innovatie, wie bepaalt dat? Nog belangrijker: wat levert het op? Innovatie is altijd vernieuwing van ‘iets concreets’. Het kan gaan om iets tastbaars, zoals een product, maar ook – en dat zie je in deze tijd steeds meer – om iets ongrijpbaars. Bijvoorbeeld de opzet van een organisatie, de ontwikkeling van een medisch device of een (online) platform waarbij onderzoek (middels crowdfunding) financieel ondersteund kan worden.

Een minimale voorwaarde te willen innoveren is dat feitelijk iedereen (klinisch arts, arts-onderzoeker, verpleegkundige, ervaringsdeskundige/patiënt, maar ook zeker de naaste familie) deze kans kan grijpen, zolang dit verlangen maar komt vanuit het hart.
Daarnaast is het handig als deze verschillende partijen elkaar weten te vinden, zodat ideeën kunnen worden gedeeld, uitgewerkt en men als team samenwerkt.

Een innovatie ofwel de ‘ontdekking’ krijgt pas betekenis, zodra het in productie gaat en waarde voor het beoogde doel toevoegt. De volgende stap is de innovatie in de markt zetten, want zonder succesvolle vermarkting ofwel commercialisatie géén innovatie.

Witte jassen aan het bed
Als klein aangeboren hartekind hadden mijn ouders en ik niet echt iets te zeggen over de hoeveelheid witte jassen die aan mijn bed stonden en van alles met mij wilden doen.
Ik werd behandeld in een academisch centrum en educatie van medisch studenten hoort daar nu eenmaal bij.
Inmiddels ben ik 35 jaar en door schade en schande voel ik me thuis in de wereld van de cardiologie. Ook al vond en vind ik deze dit, inclusief de beperkingen van mijn lijf, niet altijd even prettig, de anatomie van mijn zieke hart en zeker ook dat van andere afwijkingen, vind ik machtig interessant. Kwaliteit van leven voor mijzelf, maar ook voor andere patiënten te verbeteren, of het (beter) maken van het zieke hart vind ik des te interessanter.

Daarom fungeer ik als proefkonijn en doe ik actief mee aan verschillende onderzoeken zodat de medische wetenschap flinke stappen vooruit kan zetten. Met actief meedoen bedoel ik, naast slechts een inclusie te zijn, tezamen met de professional meedenken over wat kwaliteit van leven voor de groep kan betekenen. Te brainstormen of je als kwetsbaar IC-patiënt meer wordt belast door het inzetten van een extra of ander medical device. Om mee te denken hoe een app kosten- en energiebesparend voor de professional of de patiëntengroep in de markt gezet kan worden.

admin

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
cardioloog
Ieder hart heeft eigen elektrische vingerafdruk
Dragon Medical One MCL
Dragon Medical One bespaart MCL-artsen tot 45 minuten per dag 
preventie
Europese subsidies beschikbaar om preventie digitaal te ondersteunen
Onderzoeksdata Lowlands
Onderzoeksdata verzamelen tijdens Lowlands
Nierschade onderzoek
Zoektocht naar eerder vaststellen nierschade met AI
Longaandoeningen
Nieuwe perspectieven bij longaandoeningen
AI
AI in de diagnostiek van kinderen met een ontwikkelingsachterstand
Kankeronderzoek
UMCU studenten doen kankeronderzoek met Genmab
Thuismonitoring
Isala voegt 23 zorgpaden toe aan thuismonitoring
DigiPunt zorg
DigiPunt, thuismonitoring astmapatiënten en digitale recepten
Volg jij ons al?

Je hebt een abonnement nodig om verder te lezen.

Je 3e gratis artikel is voorbij, klik op de button onderin om een abonnement af te sluiten.