‘Uiteindelijk gaat zelfstandigheid om de mindset’

Esther Vergeer op Congres ‘Verder in beweging’ 2017 Sint Maartenskliniek In 2016 organiseerde de Sint Maartenskliniek een congres vanwege het 80-jarig jubileum. Meer dan 500 bezoekers kwamen naar de Vereeniging in Nijmegen. Een feestje dat het waard was om te herhalen. Vandaar een nieuwe editie van het congres met de titel ‘Verder in beweging’ 2017. Naast Jan Terlouw is Esther Vergeer één van de keynote sprekers. Zij is een voormalig rolstoeltennisster en rolstoelbasketbalster die vanaf 1999 tot 2013 onafgebroken de eerste plaats op de wereldranglijst in het rolstoeltennis bezette.

De Sint Maartenskliniek wil met het congres Verder in Beweging 2017, op 10 november a.s. in de Stadsschouwburg Nijmegen, vanuit andere invalshoeken kijken naar houding en beweging. Met een andere blik kijken naar de dagelijkse praktijk. ‘De Sint Maartenskliniek loopt voorop als gespecialiseerde kliniek. Het is waardevol om te delen, maar het is minstens zo belangrijk verder te kijken dan onze dagelijkse gang van zaken’, zegt innovatiemanager Remco Hoogendijk van de Sint Maartenskliniek.

Visie op revalidatie

Esther Vergeer spreekt op het congres over haar visie op het revalidatieproces. “Het gaat niet om de beste te zijn, maar om iedere dag beter te worden” is haar motto. ‘Het is inmiddels 28 jaar geleden dat ik door ziekte verlamd raakte. Revalidatie was toen lang niet zo geavanceerd als het nu is. Voor mij was het een periode waarin ik sport heb ontdekt. Het was voor mij dé manier om als kind bezig te zijn én te werken aan mijn persoonlijke ontwikkeling.’

Nieuwe blik op onafhankelijkheid

Met de Esther Vergeer Foundation helpt Vergeer sinds 2004 kinderen en jongeren met een lichamelijke beperking kennis maken met sport. ‘Ik help hen te leren inzien dat zij, ondanks hun beperking, onafhankelijk zijn. Ik leer hen te leren kijken en nadenken over hun rol. ‘Wat zie ik en wat vind ik?’ Het is natuurlijk ontzettend als je door ziekte of een ongeluk verlamd raakt. Maar het is jouw eigen verantwoordelijkheid om daarmee om te gaan. Pamperen heeft geen zin. Het gaat om zelfstandigheid en eigen verantwoordelijkheid. Nieuwe technologie, zoals een exoskelet of e-health, kan daar enorm bij helpen. Maar uiteindelijk blijft het een mindset. Ik wil dat kinderen en jongeren durven zeggen ‘Knap, dat ik zo in het leven sta.’

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
wervelkolom
MST Introduceert nieuwste robot voor neurochirurgie
Kind in ziekenhuis
Studie naar ‘minder piepjes en alarmen’ op IC gehonoreerd
Innovaties Radiologie
Philips toont nieuwste innovaties op radiologieconferentie
duurzaamheid
Zorgaanbieders moeten samen richting geven aan duurzaamheid
Prostaatonderzoek MRI
Ontwikkeling AI-oplossingen voor MRI- prostaatonderzoek
ICT rukt snel op in de zorg en is bij steeds meer toepassingen nodig. Investeringen in ICT blijven volgens de ICT Benchmark Ziekenhuizen om verschillende redenen achter, waardoor de zorgtransitie lastiger verwezenlijkt kan worden.
Beperkte ICT-investeringen remmen zorgtransformatie
Radiologie Beeldbeschikbaarheid
De sneltrein naar de Rijkszorgdatastaat
RIVM
Rapportage RIVM: Data bewijst effectiviteit gecombineerde leefstijlinterventie
Sensoren Prothese
Sensoren in prothese-enkel zorgen voor evenwicht
Digitaal contact
Digitaal contact via de app groeit bij Bravis
Volg jij ons al?

Je hebt een abonnement nodig om verder te lezen.

Je 3e gratis artikel is voorbij, klik op de button onderin om een abonnement af te sluiten.