Virtual reality als pijnbestrijding

Op de spoedeisende hulp presenteert zich een jongen van zes jaar. Hij is op het schoolplein gevallen en heeft daarbij een wond in het gelaat opgelopen. De wond moet gehecht worden. Om de onrust en angst te verminderen, geef ik mijn tablet en start MineCraft. Aan het einde van de behandeling krijg ik de vraag wanneer ik begin met hechten.

Pijn is één van de meest voorkomende klachten in de zorg [1]. Daarnaast doen zorgverleners patiënten ook pijn tijdens ingrepen en behandelingen. Denk hierbij aan verbandwissels bij patiënten met brandwonden, het recht zetten van een breuk, beenmergpuncties bij leukemie, het inbrengen van een infuus of afname van bloed.

De belangrijkste pijler in de behandeling van pijn is medicatie. Daarnaast zijn er vele middelen en technieken die als toevoeging gebruikt worden om de pijn en pijn ervaring te verminderen.
Afleiding is een goedkope en effectieve toevoeging om minder pijn te ervaren. Een ‘nieuw’ speler op de digitale afleidingsmarkt is virtual reality (VR). Zeker door de komst van (goedkope) Head Mounted Displays (HMD) waar een telefoon in gedaan kan worden, is VR een bereikbare toevoeging geworden aan de pijnbehandeling in het ziekenhuis.

Minder pijn

Het gebruik van VR is het meest bestudeerd bij brandwondenpatiënten [2]. Het geeft tijdens de verbandwissel minder pijn en angst vergeleken met de standaardbehandeling. Ook als vergeleken wordt met een behandeling waarbij patiënten een computerspel spelen of tv kijken, blijkt dat de HMD-VR groep minder angst en pijn beleeft. Daarnaast blijken patiënten de behandeling ook nog eens als veel korter te ervaren dan zonder HDM-VR.

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
wervelkolom
MST Introduceert nieuwste robot voor neurochirurgie
Kind in ziekenhuis
Studie naar ‘minder piepjes en alarmen’ op IC gehonoreerd
Innovaties Radiologie
Philips toont nieuwste innovaties op radiologieconferentie
duurzaamheid
Zorgaanbieders moeten samen richting geven aan duurzaamheid
Prostaatonderzoek MRI
Ontwikkeling AI-oplossingen voor MRI- prostaatonderzoek
ICT rukt snel op in de zorg en is bij steeds meer toepassingen nodig. Investeringen in ICT blijven volgens de ICT Benchmark Ziekenhuizen om verschillende redenen achter, waardoor de zorgtransitie lastiger verwezenlijkt kan worden.
Beperkte ICT-investeringen remmen zorgtransformatie
Radiologie Beeldbeschikbaarheid
De sneltrein naar de Rijkszorgdatastaat
RIVM
Rapportage RIVM: Data bewijst effectiviteit gecombineerde leefstijlinterventie
Sensoren Prothese
Sensoren in prothese-enkel zorgen voor evenwicht
Digitaal contact
Digitaal contact via de app groeit bij Bravis
Volg jij ons al?

Je hebt een abonnement nodig om verder te lezen.

Je 3e gratis artikel is voorbij, klik op de button onderin om een abonnement af te sluiten.