Search
Close this search box.
Search

Vliegwiel-coalitie moet broodnodige opschaling digitale innovaties versnellen

“We willen een ‘doe’- coalitie die zorgt voor opschaling van goede initiatieven op het gebied van e-health. Er zijn goede digitale initiatieven en goede afspraken voor het invoeren ervan tussen aanbieder en verzekeraar van zorg, maar te kleinschalig. Met de vliegwiel coalitie gaan we de komende twee jaar stappen zetten naar een digitaal ondersteunde transitie van bestaande zorglevering en -afspraken. We verwachten dat dit al effect heeft op de zorginkoop voor 2019.”

Aan het woord is Dianda Veldman, voorzitter van de Patientenfederatie Nederland. Zij heeft het over het recent gelanceerde ‘Vliegwiel voor innovatie’. Een coalitie van stakeholders uit het hele zorgspectrum – leveranciers, overheden, verzekeraars, aanbieders en patiënten – gaat de komende maanden de basis leggen voor praktische opschaling van digitale zorgvernieuwing. Daarbij gaat het er om dat de zorginnovatie zorgt voor een transitie van zorglevering en zorgafspraken en er niet bovenop komt te liggen.

“We balen er al langer van dat er zo veel goede digitale innovaties zijn, maar dat de invoering er van zo traag gaat. De urgentie is er wel degelijk om betere, betaalbare zorg te bieden. Er zijn ook al afspraken hiervoor tussen verzekeraars en bijvoorbeeld ziekenhuizen, maar zo kleinschalig nog. Dat moet sneller.”

Het doel is te komen tot innovatie-arrangementen.

Breed draagvlak nodig

Hoewel voor de belangenorganisatie de achterban van patiënten vooropstaat, weet Veldman dat een win-win situatie voor alle betrokken stakeholders nodig is voor een breed draagvlak. Het uitgangspunt van de door de Patientenfederatie geïnitieerde Vliegwiel-coalitie zijn dan ook de Triple Aim uitkomsten van zorgvernieuwing, ofwel digitale toepassingen die:

  • Patiënten een beter gezondheid opleveren.
  • De kwaliteit van zorg verbeteren.
  • Op zorgkosten besparen.

 

Digitale innovatie vereenvoudigen

Het doel is het ontwikkelen van een raamwerk, de zogeheten innovatie-arrangementen waarbinnen zorgverzekeraars en zorginstellingen zoals ziekenhuizen afspraken maken om digitale innovatie in te voeren en op te schalen. “We willen hiermee het invoeren van innovaties vereenvoudigen,” stelt Dianda Veldman. “Door betrokken partijen te helpen bij het beantwoorden van vragen zoals: hoe betalen we een digitale innovatie, hoe kunnen we dit doorvoeren, welke afspraken moeten we hiervoor maken met verzekeraars en leveranciers.

admin

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
Hartecho
Sneller hartecho maken met robot
cardioloog
Ieder hart heeft eigen elektrische vingerafdruk
Dragon Medical One MCL
Dragon Medical One bespaart MCL-artsen tot 45 minuten per dag 
preventie
Europese subsidies beschikbaar om preventie digitaal te ondersteunen
Onderzoeksdata Lowlands
Onderzoeksdata verzamelen tijdens Lowlands
Nierschade onderzoek
Zoektocht naar eerder vaststellen nierschade met AI
Longaandoeningen
Nieuwe perspectieven bij longaandoeningen
AI
AI in de diagnostiek van kinderen met een ontwikkelingsachterstand
Kankeronderzoek
UMCU studenten doen kankeronderzoek met Genmab
Thuismonitoring
Isala voegt 23 zorgpaden toe aan thuismonitoring
Volg jij ons al?

Je hebt een abonnement nodig om verder te lezen.

Je 3e gratis artikel is voorbij, klik op de button onderin om een abonnement af te sluiten.