HoloLens biedt uitkomst voor neglect

Kan augmented reality (AR) mensen met neglect helpen? In Nederland zijn er jaarlijks ongeveer 45.000 mensen die een Cerebro Vasculair Accident (CVA) doormaken. In driekwart van de gevallen treft het CVA iemand ouder dan 65 jaar. Eén gevolg van een CVA is neglect, een aandachtstoornis waardoor één zijde van de ruimte en/of lichaam onvoldoende wordt waargenomen. Judy Bakker onderzocht in hoeverre een AR-gebaseerd spel hierbij hulp kan bieden.

Bij zorgorganisatie Omring is Judy Bakker werkzaam als ergotherapeut en afgestudeerde Master Digitale Innovatie in Zorg en Welzijn. Zij heeft de behandeling van mensen met neglect onderzocht binnen de Geriatrische Revalidatie Zorg(GRZ) van Omring. Uit haar onderzoek bleek dat de meest aanbevolen behandelmethode, visuele scanningstherapie (VST), die binnen de CVA-richtlijnen van ergotherapie Nederland wordt aangeboden, onvoldoende aansluit bij de doelgroep.

De benadering binnen deze methode wordt door de doelgroep als onprettig ervaren, omdat de cliënt wordt geconfronteerd met een probleem (neglect) dat hij/zij niet ervaart. Neglect gaat vaak gepaard met anosognosie, waardoor de cliënt zelf geen inzicht heeft in zijn of haar aandoening. De intrinsieke motivatie om te leren omgaan met het neglect ontbreekt. Dit biedt sterke aanwijzingen dat de behandeling extrinsiek moet worden aangeboden.

Vanuit eindgebruikers

Om de doelgroep beter te leren begrijpen, vond via diverse design thinking methodes verdieping plaats bij zeven cliënten met neglect. De belangrijkste conclusie is dat hun doel tijdens het revalidatieproces vooral gericht is op mobiliteit: het weer zelfstandig kunnen verplaatsen. De cognitie wordt niet als belemmerende factor benoemt. Zelfstandig verplaatsen binnen- én buitenshuis met neglect is echter onveilig. Je kunt verdwalen, inadequaat reageren op verkeer of tegen objecten aan lopen.

Naast de doelgroep waren er ook acht ergotherapeuten betrokken om hun rol bij de behandeling van mensen met neglect te verhelderen. Hierbij bleek dat het behandelen van mensen met neglect voor een ergotherapeut erg tijdrovend is. Met het oog op de toekomst (dubbele vergrijzing) zal hier mogelijk nog minder tijd voor zijn.

HoloLens Microsoft

Met dit uitgangspunt is gezocht naar een toepassing die de VST-behandeling extrinsiek kan bieden tijdens het verplaatsen. De toepassing moest ook minder tijdrovend zijn, zodat deze op de toekomst is voorbereid. Een geschikt middel bleek de de Augmented Reality (AR) HoloLens van Microsoft, die de mogelijkheid biedt om met behulp van een bril een virtuele wereld over de werkelijkheid te projecteren. Deze keuze is gemaakt omdat:

1) Het mogelijk is om in de eigen context te gebruiken waardoor de transfer naar de werkelijkheid makkelijker kan worden gemaakt.

2) Het een breed scala aan mogelijkheden heeft voor het ontwikkelen van een app passend bij de extrinsieke motivatie van de doelgroep.

3) Het gebruik door mensen met een loophulpmiddel of rolstoel niet in de weg staat.

Daarnaast wordt de zelfstandigheid en eigen regie van de cliënt bevorderd, wat aansluit bij het efficiënter aanbieden van de VST.

Prototype testing

Via ontwerpgericht onderzoek is een app ontwikkeld in nauwe samenwerking met de doelgroep en ergotherapeuten. Iteratief is per prototype onderzocht welke wijzigingen en/of verbeteringen nodig waren voor een passende app. Dit werd een spel waarbij de cliënt schilderijen zoekt in een virtueel museum in de eigen omgeving. De schilderijen hebben een eigen verhaal met een nostalgisch thema. Uit onderzoek blijkt namelijk dat nostalgie positief werkt op de gemoedstoestand van de cliënt en ook bepaalde gebieden in de hersenen stimuleert.

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Lees ook
steunhart
Nederlandse primeur: Kind wacht met mobiel steunhart thuis op harttransplantatie
zorgsector
Zorgsector gevoelig voor AI-hackers
eenzaamheid
Dr. Margo van Kemenade: ‘Zorgrobots effectief bij bestrijden eenzaamheid’
biomarrkers operatie
Operaties zonder complicaties via biomarkers
zorgmodel
Zorgmodel 5.0 : radicale verandering vergt meer focus op data
Kort zorgnieuws
Kort zorgnieuws: Klinische research unit; Technologie in gebruik en bestuurswisselingen
Philips designers laten tijdens de Dutch Design Week 2023 in Eindhoven zien hoe de gezondheidszorg kan transformeren met geluid en beeld.
Philips' Vooraanstaande Zorginnovatie op Dutch Design Week
taaislijmziekte
Zelflerende chip detecteert taaislijmziekte
Spraakgestuurd rapporteren is momenteel trending in de ouderenzorg omdat het efficiënt tot professionele rapportages leidt en veel tijd bespaart.
Attendi en Nedap bundelen krachten voor spraakgestuurde rapportage in de zorg
Zorgmodel
Zorgmodel 5.0 vergt een radicale verandering
Volg jij ons al?

Je hebt een abonnement nodig om verder te lezen.

Al abonnee? Log in.

Nog geen abonnement? Bekijk hier onze abonnementen