Search
Close this search box.
Search

Huisarts Bart van Pinxteren: ‘PGO gaat helpen om samen te beslissen’

MedMij komt eraan. Nog dit jaar zullen de eerste gezondheidsgegevens van zorgverleners in de PGO (persoonlijke gezondheidsomgeving) van patiënten terecht komen. Veel zorggebruikers kunnen niet wachten. Maar wat betekent het voor artsen als de patiënt de beschikking heeft over al zijn medische gegevens? In deze serie blikken huisartsen en medisch specialisten vooruit op deze ontwikkeling. Deze keer: huisarts Bart van Pinxteren.

Bart van Pinxteren werkt drie dagen per week als huisarts in de Utrechtse wijk Oog in Al. Twee dagen per week besteedt hij aan andere leuke dingen. Ooit was dat gitaarspelen, nu is dat al jaren e-health. Van Pinxteren is zeer betrokken bij de digitalisering in de zorg en is één van de initiatiefnemers van de ICT-Ladder. Die beschrijft en visualiseert hoe ICT in de huisartspraktijk op een hoger plan gebracht kan worden en helpt huisartsen op weg naar een papierloze omgeving.

Ook geeft hij regelmatig workshops en lezingen en is hij voorzitter van de ICT-werkgroep van de zorggroep HUS (Huisartsen Utrecht Stad). In die hoedanigheid is Van Pinxteren al zeker een jaar bezig met MedMij, dat gestandaardiseerde uitwisseling van gegevens tussen medische informatiesystemen en een PGO moet regelen.

 “MedMij kwam al veel eerder bij mij op de radar”, vertelt Van Pinxteren. “Ik zag het direct als een mooi initiatief. Heel eerlijk: ik heb de afgelopen jaren wel meer leuke initiatieven, platforms en doelstellingen zien komen en zien gaan. Maar MedMij bleef terugkomen op mijn radar. Het werd steeds duidelijker dat dit een beweging is om rekening mee te houden. Dus werd het ook een thema binnen de HUS.”

Een thema dat aanvankelijk vooral vragen opriep: ‘Wat is ons antwoord op de PGO? Moeten we hierin vooroplopen? We hebben al zoveel op ons bord, moeten we die kar wel willen trekken?’  Allemaal vragen die voorbij kwamen in de ICT-werkgroep van HUS.

Van Pinxteren: “Maar gelukkig werd een half jaar geleden duidelijk dat OPEN, de VIPP-regeling voor huisartsen, er aan kwam. Toen werd alles concreter en dat maakt het voor ons veel aantrekkelijker om wat te doen. We zijn nu in gesprek met partijen in de regio Utrecht om hierin snel stappen te zetten. MedMij komt er aan en we willen daar graag op voorsorteren. Dankzij OPEN staan er hulptroepen klaar. Daar maken wij graag gebruik van.”

Meer regie

MedMij faciliteert dat zorggebruikers hun medische gegevens vanuit verschillende systemen straks overzichtelijk kunnen verzamelen in hun persoonlijke gezondheidsomgeving PGO). Ook kunnen ze data zoals zelfmeetgegevens toevoegen. Het zorgt dus voor meer regie bij de zorggebruiker. Zeer waardevol, vindt Van Pinxteren. Al weet hij nog niet of al zijn patiënten daar nou wel om zitten te springen. 

“Een aanzienlijk deel van mijn patiënten komt nu nog bij mij met een probleem, legt dat op tafel en verwacht van mij een pasklare oplossing. Voortdurend speel ik dan de bal terug. Ik vraag wat ik kan doen om hem of haar te helpen. Dat vinden vooral nieuwe patiënten soms lastig.”

Dat komt, denkt de huisarts, deels omdat mensen nog niet beseffen wat het betekent om zelf aan het roer te staan. “Het voelt misschien nu nog alsof wij dokters onze verantwoordelijkheid over de schutting gooien. Maar dat is niet zo. Meer regie voor de patiënt betekent niet dat wij onze regie helemaal af staan. Het is iets van de dokter en patiënt samen. Je neemt elkaar als het ware bij de hand en kijkt hoe je beter op elkaar kunt aansluiten, om uiteindelijk samen de juiste beslissingen te kunnen nemen. Een PGO gaat daar enorm bij helpen.”

admin

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
menselijke AI
Bijna 7 miljoen beschikbaar voor mensgerichte AI
AI
Hoe AI urologische problemen bij baby’s voorspelt
acute zorg
Zorgsector pleit in kamerbrief voor betere databeschikbaarheid
Datalek Zuyderland
Datalek bij Zuyderland Medisch Centrum
verpleegkundige
1 op 5 zorgmedewerkers wil zonder ICT werken  
Parkinson Punt Zuyd
Website Parkinson Punt Zuyd gelanceerd
Narcolepsie
Nieuwe app voor brede behandelaanpak narcolepsie
Zorgorganisatie ZuidOostZorg pioniert in haar verpleegklinieken ondertussen al volop met de inzet van Medido medicijndispensers.
Verpleegklinieken pionieren succesvol met medicijndispensers
AI-opleiding
AI-opleiding voor medewerkers ETZ
zelfherstel
Zebravis onderzoek werpt nieuw licht op behandeling blindheid
Volg jij ons al?

Je hebt een abonnement nodig om verder te lezen.

Je 3e gratis artikel is voorbij, klik op de button onderin om een abonnement af te sluiten.