Leefstijl op recept

17 oktober 2019
Leefstijl op recept

Geen pillendieet, maar een leefstijl op recept is de toekomst van onze gezondheidszorg. Het helpt mij te reflecteren, relativeren en ondersteunt mij bij het herstellen en handhaven van zelfredzaamheid. Als zorgvrager ben ik dagelijks bezig met leefstijl en preventie, want voorkomen is beter dan genezen. Leefstijl staat steeds vaker op de agenda van arts en patiënt. Bij mijn kwaliteit van leven - dus een bewuste levensstijl - onderscheid ik vijf categorieën: slapen, voeding, bewegen, sociale contacten, zingeving & ontspanning.

Slapen

Om goed te slapen, is een goed slaap-waakritme van belang. Het beste is om, net als bij medicatie-inname, op een bepaald moment én op tijd naar bed te gaan en op te staan. Het slaap-waakritme regelt namelijk ons slaapgedrag, energiepeil en humeur. Onze biologische klok is afgestemd op daglicht. Ons lichaam gebruikt deze ‘signalen’ om ons slaapgedrag en energieniveau te regelen. Vooral het energieniveau is net als medicatietrouw belangrijk voor (chronisch) patiënten. Het helpt je in de basis om gezond te blijven en, wanneer je ziek bent, om aan te sterken. 

Voeding

Voeding speelt een belangrijke rol in de behandeling van chronische ziekten en aandoeningen. Dat goede voeding net als beweging een preventieve werking heeft, is geen geheim. Voeding is echter meer dan een onderhoudsmiddel. Artsen en voedingsdeskundigen pleiten massaal voor het beperken van ongezond voedsel. Daarnaast bepleiten artsen een gezonde leefomgeving. Haal je voedsel bijvoorbeeld bij de boer of natuurwinkels. Let op etiketten. Eet voldoende groenten en fruit. Minder vleesconsumptie, kies voor plantaardig en vers. Drink voldoende water of (kruiden)thee, wees matig met alcohol. Let op suiker en andere snelle koolhydraten. Vooruitgang gegarandeerd! 

Beweging

Bewegen is gezond. Toch beweegt de gemiddelde Nederlander té weinig en betrekken dokters dat gegeven niet of nauwelijks in hun behandeling. Dat mag anders. Bewegen helpt voorkomen dat aandoeningen ontstaan, verergeren of terugkeren en het bevordert herstel na ziekte. Daarnaast maakt het gelukkig, het schroeft je spierkracht op, je uithoudingsvermogen verbetert, je bloeddruk en cholesterol daalt, angst(en) en spanningen verdampen, concentratie en aandacht worden scherper en je intellectuele vermogen/prestaties nemen toe. Bovendien is het gratis en overal verkrijgbaar zonder voorschrift. Bewegen is een medicijn, dat passend en gezond is. Beweeg minimaal 30-60 minuten per dag, sport twee keer in de week en maak waar nodig gebruik van een fit-app of stappenteller. 

Sociale contacten

De crux zit in onderling contact. Van oudsher is de mens een groepsdier. Samen kunnen we meer dan alleen. Ik pleit dan ook voor een breder wij(-gevoel) en geen groter ik. Samen voor een gezonder leven. Beter slapen, gezonder eten en meer bewegen