Blended Care realiseren we samen

De transformatie van fysieke zorg naar digitale zorg als hulpmiddel voor onze gezondheid kan alleen slagen als we het samen doen. Het nieuwe normaal vraagt ons om wat we thuis kunnen doen, thuis te doen. Wat in het ziekenhuis moet, dat doen we in het ziekenhuis. Intussen zit de échte transitie en opschaling van digitale zorg bij en in onszelf. In onszelf zit ook de transformatie naar blended care werken, met en voor elkaar.

Innovaties zijn er altijd geweest, net als virussen. Nu het coronavirus ons nog altijd in zijn ban heeft, hebben we gezien dat digitale zorg versneld is opgeschaald en dat de reguliere zorg (tijdelijk) werd (en wellicht weer wordt) afgeschaald. Wat kunnen we hiervan leren? Onder meer hoe ‘primitief’ de digitale zorg op dit moment nog is. De inzet ervan vraagt van ons nog altijd veel geduld en tijd. 

Digitaal innoveren en daarbij gebruik maken van duurzame technologie is vooral sociaal innoveren. Dat geldt niet alleen nu het virus onder ons is, maar vooral ook daarna. Hoe zorgen we er samen voor dat de reguliere zorg bij een tweede golf niet verder wordt afgeschaald, maar juist op niveau blijft met behulp van slimme technologieën?

Neem patiënt mee
Neem de patiënt hierin mee. Er wordt nog altijd heel hard geroepen dat de patiënt centraal gesteld moet worden. Toch bemerken wij – Renate en Geert-Jan – hier nog weinig van. Binnen de zorg draait het om de cliënt, maar in het veld wordt deze nog altijd niet van meet-af-aan meegenomen. Wij en velen met ons zouden graag meedoen, meedenken en uiteindelijk mee(be)sturen. 

Zet ons aan tafel, praat met ons, luister naar ons, begrijp ons en waardeer ons. Ook en met name onze kennis, kunde en expertise over ons eigen lichaam en ziektebeeld. Hier geldt het adagium: nothing about me without me. Onze generatie is opgegroeid met digitale techniek, maak daar gebruik van en luister naar onze zienswijze over zaken als data en zorg. Wij en onze kinderen zijn de nieuwe generatie. Laten we samen op reis gaan en neem ons mee op deze reis. Het gaat niet om de bestemming, maar de reis er naartoe. 

Naar blended care toewerken
Nu het virus weer oplaait en de toekomst ons roept, is dit het juiste moment om ons hierin mee te nemen en samen naar blended care toe te werken. Laten we ook samen tijdens onze reis gaan shoppen om te zien wat er is en wat er past. Dat wat voor jou als zorgdrager werkt, hoeft voor ons als zorgvragers niet te werken en visa versa. We staan aan het begin van een hele mooie reis. Laten we die samen maken, hoe spannend deze reis op dit moment ook lijkt. Uiteindelijk komen we alleen samen tot de eindbestemming. En waar die ook zal zijn, wij reizen met jullie mee. 

De reis en daarbij horende transformatie van digitale zorg kan alleen slagen als we in staat zijn om de transitie in onszelf en met elkaar te maken. Het echte succes begint bij jezelf en de ander. Samen moeten we het doen. Het heeft te maken met verbinding, ons verbonden voelen, liefdevol zijn en betekenis geven aan. Betekenisvol zijn voor elkaar, verbinding maken met elkaar zowel fysiek als digitaal en zo de voordelen zien en benutten van het nieuwe normaal.

Digitale zorg is hulpmiddel
Laat digitale zorg met behulp van slimme technologieën vooral een hulpmiddel zijn voor zowel arts als patiënt zodat de patiënt meer regie neemt over zijn eigen zorg. Denk niet vóór ons, maar met ons.  

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
wervelkolom
MST Introduceert nieuwste robot voor neurochirurgie
Kind in ziekenhuis
Studie naar ‘minder piepjes en alarmen’ op IC gehonoreerd
Innovaties Radiologie
Philips toont nieuwste innovaties op radiologieconferentie
duurzaamheid
Zorgaanbieders moeten samen richting geven aan duurzaamheid
Prostaatonderzoek MRI
Ontwikkeling AI-oplossingen voor MRI- prostaatonderzoek
ICT rukt snel op in de zorg en is bij steeds meer toepassingen nodig. Investeringen in ICT blijven volgens de ICT Benchmark Ziekenhuizen om verschillende redenen achter, waardoor de zorgtransitie lastiger verwezenlijkt kan worden.
Beperkte ICT-investeringen remmen zorgtransformatie
Radiologie Beeldbeschikbaarheid
De sneltrein naar de Rijkszorgdatastaat
RIVM
Rapportage RIVM: Data bewijst effectiviteit gecombineerde leefstijlinterventie
Sensoren Prothese
Sensoren in prothese-enkel zorgen voor evenwicht
Digitaal contact
Digitaal contact via de app groeit bij Bravis
Volg jij ons al?

Je hebt een abonnement nodig om verder te lezen.

Je 3e gratis artikel is voorbij, klik op de button onderin om een abonnement af te sluiten.