E-health: Van #hoedan? naar #zodus!

Op 26 oktober jl. namen drie nieuwe bewindspersonen hun intrek bij het ministerie van VWS. Anderhalve week later hadden zij een sessie met een tiental ervaringsdeskundigen in de zorg. Twee uur lang luisteren en van gedachten wisselen over wat hen bezighoudt, wat zij verwachten en wat zij nodig hebben.

Dat de twee ministers en de staatssecretaris zo’n eerste plenaire bijeenkomst juist met deze groep mensen hielden – weliswaar nog in de Haagse burelen en niet ‘in het veld’ – was geen toeval. Het was niet eens symbolisch. Het was een kwestie van de juiste volgorde.

Sinds een aantal jaar doen we als VWS ons best om meer systematisch van buiten naar binnen te werken. Niet uitgaan van de beleidstheorie, maar van wat er speelt in de samenleving. Niet met je harnas aan op je strijdros de poort uit om een in beton gebeiteld wetsvoorstel te verdedigen, maar in wissel- en samenwerking met alle stakeholders oplossingen zoeken en trekrichtingen creëren. Telkens blijkt daarbij weer hoe hardnekkig het ‘over hen en zonder hen’ in onze werkcultuur is ingebakken als het om patiënten en cliënten gaat.

Op die momenten zijn er gelukkig mensen als Niels Schuddeboom. Om ons wakker te schudden en als het nodig is door elkaar te rammelen. Totdat we ons weer herinneren dat die patiënt, cliënt, burger geen object van beleid is, maar alfa én omega van een integraal zorgverhaal. Om vervolgens, met dat besef voor ogen en de patiënt aan het roer, mét elkaar die zorg beter te kunnen maken. Niels heeft aan de wieg gestaan van onze (als in: iedereen die er in Nederland aan meewerkt, al dan niet met pink socks) patiëntinclusieve e-health beweging, en is sindsdien – met altijd de onmisbare humor in zijn ransel – een onverdroten fakkel- en vaandeldrager.

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
Kort zorgnieuws
Kort zorgnieuws: ZIC bij VieCuri; Digitale hulp; Medische rekenvaardigheid-app, en meer
wondzorg
Innovatieprijs voor gepatenteerde offline gegevensuitwisseling
Duuzame zorg - Diederik Gommers
Passende, duurzame zorg komt er niet vanzelf
Microbioomonderzoek
UMCG opent nieuwe faciliteit voor microbioomonderzoek
beroerte
Testen op je digitale tweeling voor beste behandeling beroerte
wereldwijd
John Halamka, Mayo Clinic Platform: ‘Onze innovaties zijn wereldwijd inzetbaar'
Gegevensuitwisseling
Mandaat EHDS: Nederland verzilvert 4 hoofdposities
Rathenau
Risico’s AI vragen om terughoudendheid in gebruik
Ketenmonitoring hackathon
Proefproject aanvullende ketenmonitoring en -logging afgerond
toestemmingsplatform
Eerste apotheek aangesloten op online toestemmingsplatform Mitz
Volg jij ons al?

Je hebt een abonnement nodig om verder te lezen.

Je 3e gratis artikel is voorbij, klik op de button onderin om een abonnement af te sluiten.