Investeren in strategische onzekerheid. Blockchain & Big Data

Al enige tijd horen en lezen we steeds meer over de potentie van Big Data en Blockchain technologie. Dat is niet zo vreemd. De zorg staat voor talloze uitdagingen. Hoe zorgen we er voor dat de zorg betaalbaar blijft, iedereen er toegang tot houdt, dat we verantwoorde en kwalitatief goede zorg blijven leveren? En dat alles zo efficiënt en effectief mogelijk? Zo greep Thomas Geelkerken, informatiemanager bij de zorginstelling Pluryn, de kans aan om met Big Data & Blockchain technologie aan de slag te gaan. Want zegt Geelkerken: ‘Zo’n kans grijp je met beide handen aan’.

De reis startte met een bezoek aan de Koraal groep.  Samen met de bestuurder en directeur ging Thomas op pad. Bij de Koraal werd een sessie georganiseerd door PWC met als thema: Hoe kunnen we veel meer uit data halen als organisatie in het belang van de cliënt? Iedere zorginstelling beschikt over talloze data door uitgebreid te rapporteren en verslag te leggen van de zorg die cliënten krijgen.

Cliënten hebben recht op innovatie

Geelkerken is uitgebreid in Big Data- en Blockchain-technologie gedoken en keek vanuit conceptueel niveau naar de verschillende mogelijkheden. Deze mogelijkheden presenteerde hij aan de directie. De boodschap die Geelkerken gaf, is dat je van te voren niet kunt voorspellen wat eruit gaat komen. Je weet namelijk niet wat de voorspellende waarden zijn van de data. Met andere woorden, is Pluryn bereid om te investeren in deze onzekerheid? De bestuurders van Pluryn, Rob de Jong en Monique Kavelaars, vinden dat cliënten recht hebben op innovatie en dat Pluryn altijd moet onderzoeken of nieuwe technologie toegevoegde waarde heeft. Deze stelling was het vertrekpunt van Geelkerken en gaf hem ruimte om met dit thema aan de slag te gaan.

Opzetten van een Datalab
Om voorspellende waarde van data te checken zijn datascientists nodig. Die hebben een ander profiel dan de huidige ICT‘ers die bij Pluryn werkzaam zijn.  Via de samenwerking met Axians zijn twee datascientists gevonden. Een van de twee datawetenschappers heeft ruimtevaarttechnologie gestudeerd. De reden om bij Pluryn aan de slag te gaan is om met zijn kennis maatschappelijke bijdrage te leveren en waarde toe te voegen. Dit zijn mensen die geen ‘van-9-tot-5-mentaliteit’ hebben, maar tot 23 uur door blijven werken. Een mooie ijsbreker voor Pluryn, aldus Geelkerken.

Het team bestaat verder uit medewerkers die kennis hebben van zorg. Bijvoorbeeld over hoe gedragswetenschappers afwegingen maken in het primaire proces. Dit zijn beleidsmedewerkers en projectleiders. Zo gaan de datascientists los op de data met wiskundige principes en geven inhoudelijke mensen betekenis aan de uitkomsten. Op deze manier ontstaat er de juiste synergie.
Via vier sprints van ieder twee weken is het team aan het werk gegaan, waarbij zij de sprint bijstellen indien nodig. Het is van belang om niet te lang door te gaan als iets niet werkt. Op die manier wordt de onzekerheid beter beheersbaar.

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
Rathenau
Risico’s AI vragen om terughoudendheid in gebruik
Ketenmonitoring hackathon
Proefproject aanvullende ketenmonitoring en -logging afgerond
toestemmingsplatform
Eerste apotheek aangesloten op online toestemmingsplatform Mitz
mock-up operatiecentrum
Oefenenen in mock-up van nieuw operatiecentrum UMCG
Lichaamsgeluiden wearable
Akoestische wearable monitort lichaamsgeluiden
Digitaal contact
Uw Zorg Online en BeterDichtbij integreren digitale diensten
Partnerportaal
Eenmalig inloggen bij partnerportaal voor juiste informatie
Het programma HDAB-NL wil een veilige toegang waarborgen tot gezondheidsgegevens.
VWS start programma Health Data Access Body (HDAB-NL)
Hartcentrum samenwerking
Bundelen van krachten moet leiden tot één hartcentrum
Philips
Philips ondertekent Green Deal Duurzame Zorg
Volg jij ons al?

Je hebt een abonnement nodig om verder te lezen.

Je 3e gratis artikel is voorbij, klik op de button onderin om een abonnement af te sluiten.