Technopoëzie in de zorg

‘Ik kreeg de opdracht om verlichting langs fietspaden te verduurzamen. De eerste oplossing waar je aan denkt, is een ingenieus systeem in relatie tot de lantaarnpaal. Ik koos een ander perspectief. De daadwerkelijke vraag is: kan je licht brengen op fietspaden? Duizenden fonkelende steentjes zijn als fragmenten van een Van Gogh-schilderij in het asfalt gebracht.’ – Zomergasten 2013.

Vijf jaar geleden, tijdens het openingssymposium van IKONE, vertelde ik over bovenstaand fragment van Daan Roosengaarde. Over dit tv-fragment en al de sterren in het asfalt, die ook nog eens licht geven in het donker. Wat een schoonheid wordt door Daan en zijn team gecreëerd. Ware technopoëzie. 

Vanuit die intentie van schoonheid heb ik IKONE opgericht. IKONE is niet alleen het acroniem voor innovatie, kennis, onderzoek, narratieve en e-health. IKONE betekent ook: verbinding tussen het bovenzinnelijke en het materiële. 

Dat vraagt om verschillende perspectieven. Kijk eens vanuit een nieuw venster op zorg: Wat is de vraag? Wat is de behoefte of zelfs het verlangen van mensen die met zorg te maken hebben? Wat bedenken patiënten, naasten en hun zorgprofessionals wanneer we vanuit ervaring starten? Welke personen en organisaties zijn voor deze patiënten belangrijk? Hoe kunnen we gebruik maken van al die mogelijkheden die er zijn? Met wie zou je dan samenwerken? 

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
Kort zorgnieuws
Kort zorgnieuws: ZIC bij VieCuri; Digitale hulp; Medische rekenvaardigheid-app, en meer
wondzorg
Innovatieprijs voor gepatenteerde offline gegevensuitwisseling
Duuzame zorg - Diederik Gommers
Passende, duurzame zorg komt er niet vanzelf
Microbioomonderzoek
UMCG opent nieuwe faciliteit voor microbioomonderzoek
beroerte
Testen op je digitale tweeling voor beste behandeling beroerte
wereldwijd
John Halamka, Mayo Clinic Platform: ‘Onze innovaties zijn wereldwijd inzetbaar'
Gegevensuitwisseling
Mandaat EHDS: Nederland verzilvert 4 hoofdposities
Rathenau
Risico’s AI vragen om terughoudendheid in gebruik
Ketenmonitoring hackathon
Proefproject aanvullende ketenmonitoring en -logging afgerond
toestemmingsplatform
Eerste apotheek aangesloten op online toestemmingsplatform Mitz
Volg jij ons al?

Je hebt een abonnement nodig om verder te lezen.

Je 3e gratis artikel is voorbij, klik op de button onderin om een abonnement af te sluiten.