Search
Close this search box.
Search

Ervaringsdeskundige en onderzoeker over Advance Care Planning

Als patiënt krijg je vaak in een vroeg stadium te maken met zorg. In mijn eigen situatie kreeg ik al heel vroeg - althans mijn lieve ouders - te maken met de keuze tussen leven en dood. Mijn ouders stonden letterlijk voor één van de moeilijkste keuzes in hun leven maar kozen uiteindelijk ervoor om mij het leven te geven en te laten leven. Bij mijn geboorte had ik niet de keuze, voor mij werd de juiste keuze gemaakt. Een goed team van professoren, doctoren, verpleegkundige en mijn eigen sterke wil om te (over)leven gaf mij de kracht om deze zware en moeilijke soms pijnlijke periode uit mijn leven als baby, dreumes, peuter en kleuter in een academisch kinderziekenhuis te doorstaan.

Geert-Jan van Hal: ik ben geboren met beiderzijds dysplastische nieren. Bilaterale nierdysplasie is niet met het leven verenigbaar. Unilateraal wel. Ik heb het overleefd en dat is een unicum. Mede dankzij de juiste zorg op de juiste plaats en de beste keuze die mijn ouders en de dokters destijds (1984) konden maken.

Bijna alles digitaal
Zij maakten de keuzes op basis van emotie, gevoel, gezond verstand, intellectueel vermogen en in zeer goed overleg met dienstdoende professionals. Soms telefonisch, vaak mondeling en face to face. Tegenwoordig gaat bijna alles digitaal. Ook het vastleggen van je wensen rondom zorg, welzijn, kwaliteit van leven en zelfs je laatste levenswil.

Als patiënt wil je hier liever niet te vaak over nadenken, maar onbewust en soms bewust doe je dat toch. Hiervoor is de digitale keuzehulp ontworpen: verken uw wensen voor zorg en behandeling. Samen met Doris van der Smissen sprak ik hierover en heb ik geholpen bij het totstandkomen van de digitale keuzehulp. Doris is als wetenschappelijk onderzoeker verbonden aan het Erasmus MC.

Keuzehulp
Doris van der Smissen: zoals Geert-Jan al beschrijft, krijgen mensen met (chronische) ziekten vaak te maken met zorg en behandeling. Maar ook mensen zonder chronische ziekten kunnen onverwachts in gezondheid achteruit gaan. Bijvoorbeeld simpelweg door het ouder worden, als gevolg van ziektes zoals veroorzaakt door het coronavirus, of door het krijgen van een ongeluk. Daarom kan het voor iedereen belangrijk zijn om na te denken over de zorg en behandeling die je wel of niet wilt, zowel op dit moment als in de toekomst.

admin

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
AI
Hoe AI urologische problemen bij baby’s voorspelt
acute zorg
Zorgsector pleit in kamerbrief voor betere databeschikbaarheid
Datalek Zuyderland
Datalek bij Zuyderland Medisch Centrum
verpleegkundige
1 op 5 zorgmedewerkers wil zonder ICT werken  
Parkinson Punt Zuyd
Website Parkinson Punt Zuyd gelanceerd
Narcolepsie
Nieuwe app voor brede behandelaanpak narcolepsie
Zorgorganisatie ZuidOostZorg pioniert in haar verpleegklinieken ondertussen al volop met de inzet van Medido medicijndispensers.
Verpleegklinieken pionieren succesvol met medicijndispensers
AI-opleiding
AI-opleiding voor medewerkers ETZ
zelfherstel
Zebravis onderzoek werpt nieuw licht op behandeling blindheid
Transparantie zorg
Politiek eist meer transparantie over kwaliteit van zorg
Volg jij ons al?

Je hebt een abonnement nodig om verder te lezen.

Je 3e gratis artikel is voorbij, klik op de button onderin om een abonnement af te sluiten.