(Hoe) gaat 5G de zorg veranderen?

11 december 2020
(Hoe) gaat 5G de zorg veranderen?
Premium

Zoals ik al onlangs al in een online bijdrage voor ICT&health schreef, is Nokia na jarenlang marktleiderschap op het gebied van mobiele telefonie tegenwoordig vooral groot in draadloze netwerkinfrastructuur. Zij behoren wereldwijd tot de top 3 enablers van 5G (die top 3 bestaat verder uit Huawei en Ericsson). Wat kan 5G voor de zorg betekenen?

5G (ook wel: 5e generatie mobiele netwerk) is uitgebreid in het nieuws, maar waarom is het zo’n hot topic? De opvolger van 4G kenmerkt zich door zowel een grotere gegevensdoorvoer en snelheid als een lagere latentie. Vooral door de lagere latentie is communicatie via 5G veel betrouwbaarder.

Met 5G is het bovendien mogelijk om per vierkante kilometer tot één miljoen devices aan te sluiten, 100 keer meer dan bij 4G. Het belangrijkste voordeel boven Wifi is dat 5G plaatsonafhankelijk is, dus ook onderweg beschikbaar. Ook de beperking van de beschikbare bandbreedte als er veel devices zijn aangesloten bij Wifi, ontbreekt bij 5G.

Met deze combinatie van snelheid én meer aan te sluiten devices bij 5G is het de verwachting dat er een transformatie plaats zal vinden van vooral communicatie tussen mensen onderling naar veel meer communicatie tussen devices. Daarmee zijn concepten als Internet of Things en smart cities binnen handbereik. Het wordt namelijk eenvoudig om grote hoeveelheden alledaagse voorwerpen via sensoren via hoge snelheid te koppelen aan het internet en dus elkaar.