Search
Close this search box.
Search

ExperiVan: research on the road met mobiel lab

Veel gezondheidsonderzoek vindt plaats van achter het bureau of met behulp van vragenlijsten. Maar bereik je daarmee altijd de juiste doelgroep? En wat als je door wilt vragen, om je eindgebruikers beter te begrijpen? Juíst bij gezondheidsinnovaties zijn begrip van de doelgroep en co-creatie met eindgebruikers essentieel. Daarom heeft de Universiteit Twente een mobiel lab ontworpen, waarmee letterlijk ‘veld’-onderzoek plaats kan vinden. Onderzoekers en ontwerpers gaan hiermee naar de eindgebruikers toe, en participanten worden zo eveneens 'letterlijk' op straat geraadpleegd.

Het doel van het ExperiVan mobiele lab is onderzoek faciliteren met proefpersonen
en professionals ter plaatse. Bijvoorbeeld op marktpleinen of bij instellingen voor de deur. Zo heb je nog steeds de hoge mate van controle van een lab, en een vast ingerichte meetopstelling met alle faciliteiten. Maar dan wel in een naturalistische setting, zonder het probleem van meten op een universiteit, met doorgaans veel westerse, jonge en hoogopgeleide deelnemers aan experimenten en weinig ouderen.

Inmiddels is het mobiele lab al voor een flink aantal gezondheidsonderzoeken gebruikt. Er zijn bijvoorbeeld informatieve websites over infectieziekten-preventie geëvalueerd met be- hulp van eye-tracking. Met deze innovatieve meettechniek is goed na te gaan hoe passanten reageren op website-indelingen, in welke volgorde men precies kijkt, en of alle informatie wel gelezen wordt.

Bruikbaarheid testen

Het mobiele lab is ook meerdere malen ingezet voor onderzoek naar de CoronaMelder notificatie-app. Bij een dergelijke app is het essentieel om de bruikbaarheid onder verschillende doel- groepen te testen. Dit hebben we onder andere gedaan (uiteraard met alle voorzorgsmaatregelen) bij een sociale werkplaats in Borne.

Daarnaast leent een mobiel lab zich goed voor VR-experimenten. Verschillende 3D-omgevingen zijn zo ter plaatse uitgeprobeerd en ervaringen konden worden opgehaald bij de doelgroep, bijvoorbeeld bij studenten van een ROC (MBO).

Rijdende technologie

Om dit alles mogelijk te maken, is enige rijdende technologie onontbeerlijk. Een verlengde en verhoogde Mercedes Sprinter bestelwagen vormde de basis voor het mobiele lab. Deze biedt achterin zo’n 12 vierkante meter lab-ruimte. Compleet met zithoek voor (coronaveilig afneembare) interviews, twee zit-sta werkplekken, en een scherm voor bij- voorbeeld presentaties.

Dit wordt aangevuld met de nodige techniek, zoals mobiel internet, rekenkracht, en airco en verwarming. Een accu en een omvormer maken urenlang onafhankelijk gebruik moge- lijk. Tenslotte maken een luifel en herkenbare uitstraling het plaatje compleet. Het geheelis op specificatie van de Universiteit Twente vakkundig afgewerkt door Leus Specials uit Oldenzaal, een specialistisch bedrijf voor het inrichten van bedrijfs -en personenwagens.

Bedienen onderwijs

Behalve onderzoekers wordt ook het onder- wijs met het mobiele lab bediend. Zo zijn er een flink aantal onderzoeksdemonstraties op middelbare scholen verricht, is het mobiele lab op bezoek geweest bij zomerscholen en leren studenten communicatiewetenschappen handleidingen ontwerpen voor onderdelen van het mobiele lab.

De voorziening heeft al tot reacties uit binnen- en buitenland geleid: inmiddels zien meer instellingen de voordelen van een lab op wielen. Letterlijk en figuurlijk dus een mooi vehikel om van het achter het bureau vandaan te komen, met ‘research on the road’ het veld in!

admin

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
AI
Hoe AI urologische problemen bij baby’s voorspelt
acute zorg
Zorgsector pleit in kamerbrief voor betere databeschikbaarheid
Datalek Zuyderland
Datalek bij Zuyderland Medisch Centrum
verpleegkundige
1 op 5 zorgmedewerkers wil zonder ICT werken  
Parkinson Punt Zuyd
Website Parkinson Punt Zuyd gelanceerd
Narcolepsie
Nieuwe app voor brede behandelaanpak narcolepsie
Zorgorganisatie ZuidOostZorg pioniert in haar verpleegklinieken ondertussen al volop met de inzet van Medido medicijndispensers.
Verpleegklinieken pionieren succesvol met medicijndispensers
AI-opleiding
AI-opleiding voor medewerkers ETZ
zelfherstel
Zebravis onderzoek werpt nieuw licht op behandeling blindheid
Transparantie zorg
Politiek eist meer transparantie over kwaliteit van zorg
Volg jij ons al?

Je hebt een abonnement nodig om verder te lezen.

Je 3e gratis artikel is voorbij, klik op de button onderin om een abonnement af te sluiten.