Search
Close this search box.
Search

Gaat de gezondheidszorg voor de échte Metaverse?

Ik herinner me het bezoekje aan de virtuele wereld van Second Life in 2006 hooguit als interessante ervaring. Terwijl Second Life opgericht werd vanuit een open en regelvrije gemeenschap, blijkt het nu als centraal platform met ‘immersive virtual reality’-aspecten verder doorgegaan te zijn. Zonder álle cruciale bouwstenen voldeed Second Life - ondanks de idealistische visie van de oprichters destijds - niet aan de voorwaarden om zich te ontwikkelen tot een écht metaverse. Kwestie van timing! Nu kunnen we dat écht gezondheidszorg-Metaverse wél ontwerpen. Stapt u met mij de toekomst in?

We schrijven juni 2030. ’s Morgens activeer ik de ‘Data Driven Doctor Universal Space Experience. Even een kort assessment – inclusief check up van vitale waarden – en in razend tempo krijg ik enkele mogelijkheden voorgeschoteld in mijn VR-omgeving. Daarin ga ik met mijn digitale identiteit van space naar space, die me vandaag aanbevolen wordt.

Deze aanbeveling wordt realtime berekend op basis van mijn performance over time op verschillende skills, een assessment en check up als maat voor mijn fitness en focus plus mijn eigen voorkeuren, waarop ik wil leren en verbeteren.

Space Experience
Op grond hiervan stel ik mijn dagprogramma samen, wetend dat ik nog kan wisselen. Want daarvoor is de community inmiddels groot genoeg. Vervanging is zo makkelijk als een Ubertje regelen in de jaren ’20. Vandaag zitten er drie live space meets in mijn Space Experience. Op basis van weersvoorspelling, drukte in de omgeving en aanbod verschijnen er mooie matches. Ik selecteer er één met een mevrouw met borstkanker, die haar community van voedingsdeskundige burgers virtueel meeneemt. Blijkbaar heeft de experience al een match met mijn community voorgesteld en zullen er vanuit verschillende landen experts op voedingssupplementen intunen.

Tussen 14.00 en 20.00 uur even out of space, want dan ga ik wat voor mezelf doen. Erna geef ik me op voor de funspace booking, een ‘all you can learn’ happy hour.
Mijn favoriet, want daar kun je soms onverwacht bonus performancepunten halen. Tegelijkertijd hebben we veel plezier, oefenen we cases, terwijl we al gamend onze inzichten stapelen en onderliggende algoritmes trainen.

Hechte communities
Deze funspace filtert vanzelf op ‘fun’ of ‘expertise’, want je zit in de Doctor Space Experience. Daar bouw je jouw profiel vanzelf op in diverse communities, datagedreven en zero-knowledge proof. Bij entree in de space staat jouw prestatieniveau in beeld. Dat laat toe om op een verantwoorde wijze kennis te stapelen, verpakt in onderliggende decision supportsystemen en predictieve algoritmes.
Door de hechte samenwerking binnen communities is openheid de norm en daar hoort het delen van expertise en ervaring ook altijd bij. Was je eerder in een community en werden daar bepaalde skills gewaardeerd of leerde je dingen die opvielen, dan neem je dat automatisch mee in andere spaces. Zo ontwikkelt de data driven doctor een divers pallet aan expertises, waar de sector zelf nooit op gekomen was. Overigens geldt hetzelfde voor de andere leden in de spaces, zoals technologie-ontwikkelaars, patiënten en researchers.

Ff in creative
Samen aan een virtuele wereld bouwen is voor mijn kinderen al heel normaal. Zo liet mijn zoon me onlangs zijn zelfgebouwde wereld zien in Roblox, een online spel- en gamecreatie-omgeving. Hij legde me uit dat het wel handig was de digitale vleermuis te pakken om snel door zijn wereld te vliegen. Zo maakt hij zijn geest even wat ruimer en laat het fysieke leven naadloos overgaan in het imaginaire en omgekeerd. Dit haalt je uit de status quo, wat nodig is om creatief te worden. Of zoals mijn kinderen zeggen: ‘we gaan ff in creative’. Ik ben ervan overtuigd dat we daar allemaal baat bij hebben, ook ik als dokter.

Nu even naar de patiënt: die haalt er in de space snel een team zorgprofessionals bij wanneer hij of zij dat nodig acht. Ook stellen patiënten en mensen die gezond willen blijven, hun data ter beschikking aan partijen die er gezondheidswinst mee kunnen creëren. Zo sturen we op het ontwikkelen, bijstellen of uitzetten van technologie. Allemaal gericht op een betere gezondheid.
Terwijl ik zo verder fantaseer aan de hand van Metaverse, zijn we van de huidige versie 1.0 beland in de 5.0 datagedreven lerende organisatie. Daarin kunnen we met z’n allen op elk moment het maximale uit onszelf halen. Bouwt u mee aan de Universal Space?


Gabriëlle Speijer is radiotherapeut-oncoloog in het HagaZiekenhuis, founder van de zorginnovatie-onderneming CatalyzIT, HIMSS Future50 International HealthIT leader, ambassadeur SNOMED en HL7 en redactieraadlid van ICT&health.

admin

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Door
Lees ook
acute zorg
Zorgsector pleit in kamerbrief voor betere databeschikbaarheid
Datalek Zuyderland
Datalek bij Zuyderland Medisch Centrum
verpleegkundige
1 op 5 zorgmedewerkers wil zonder ICT werken  
Parkinson Punt Zuyd
Website Parkinson Punt Zuyd gelanceerd
Narcolepsie
Nieuwe app voor brede behandelaanpak narcolepsie
Zorgorganisatie ZuidOostZorg pioniert in haar verpleegklinieken ondertussen al volop met de inzet van Medido medicijndispensers.
Verpleegklinieken pionieren succesvol met medicijndispensers
AI-opleiding
AI-opleiding voor medewerkers ETZ
zelfherstel
Zebravis onderzoek werpt nieuw licht op behandeling blindheid
Transparantie zorg
Politiek eist meer transparantie over kwaliteit van zorg
thuisarts.nl
Samenwerking voor verdere uitbreiding Thuisarts.nl
Volg jij ons al?

Je hebt een abonnement nodig om verder te lezen.

Je 3e gratis artikel is voorbij, klik op de button onderin om een abonnement af te sluiten.