Search
Close this search box.
Search

In eigen tempo werken aan ontwikkeling

Jasper Wagteveld (34 jaar) maakt gebruik van de dienst online behandelen voor zijn autisme spectrum stoornis. Elke week staat er een nieuwe opdracht in de online behandelkamer voor hem klaar. “Ik kan in mijn eigen tempo aan mijn ontwikkeling werken”.

“Vanaf 2014 maak ik gebruik van deze dienst, daarvoor had ik veel meer live contact. Ik regel alles liever online, dus voor mij is dit een goede ontwikkeling. De dienst wordt aangeboden in een zogenaamde blended vorm: een combinatie van face-to-face en online. De opdrachten die ik online krijg aangeboden zijn afhankelijk van de voortgang live en andersom. Ik ben ervan overtuigd dat online behandelen geen ‘one size fits all’ is en dat dit afhankelijk is van veel factoren. Denk aan ziekte-inzicht, IQ, digitale vaardigheden, et cetera.”

“Een absoluut voordeel van online behandelen vind ik dan ook dat ik in mijn eigen tempo en in mijn eigen tijd aan mijn ontwikkeling kan werken. Ik ben dus niet afhankelijk van het kantoortijden-protocol van de GGZ.”

De kracht van video

“Maar daar staat ook wel een nadeel tegenover. Eigenlijk zijn de huidige online interventies een één-op-één vertaling van behandelingen die al jarenlang worden uitgevoerd. Het zijn dus eigenlijk vooral gedigitaliseerde teksten. Dat kan veel beter. Ik geloof veel meer in de kracht van video. En in de kracht van het écht samenwerken met een behandelaar. Nu heeft het toch vaak het niveau van een invuloefening. De behandelaar zet een opdracht klaar, de cliënt vult het in.”

Meer inzicht in mezelf

“Het inloggen gebeurt via een dubbele autorisatie. Elke week staat er een nieuwe opdracht voor me klaar in de online behandelkamer. Ook kan ik wat aanvullende filmpjes bekijken. Ik krijg informatie, kan de oefeningen van voorbeeldcliënten zien en ga vervolgens zelf aan de slag met de opdrachten. Het invullen van de opdrachten en het bekijken van de filmpjes kan ik alleen zelf doen. Vervolgens geeft een behandelaar feedback op de online opdracht.”

“Een voorbeeld van een opdracht is een psycho-educatie module. Met deze therapie is het de bedoeling dat ik meer inzicht krijg in wat mijn stoornis inhoudt en hoe dit zich kan uiten in dagelijkse situaties. Zo leer ik mezelf en mijn omgeving beter begrijpen en krijg ik meer zicht op mijn kwaliteiten en beperkingen. Online krijg ik eerst een stuk theorie en vul ik vervolgens een multiplechoicetest in. Hiermee zie ik meteen of ik de theorie goed heb begrepen. De uitkomsten van de online therapie bespreek ik tweewekelijks in een face-to-face gesprek met mijn behandelaar. In mijn geval is dat een GZ-psycholoog werkzaam bij een GGZ-instelling.”

Tijd voor andere dingen

“Als het aan mij ligt zou deze dienst bij alle zorgorganisaties gebruikt worden. Ik hoop dat de patiënt in de toekomst een persoonlijk gezondheidsdossier (PGD) heeft, waarin niet alleen je medische dossier zit, maar ook online interventies. En dat je zelf je PGD beheert. Dus dat een zorgverlener jou moet vragen of hij toegang kan krijgen tot jouw medische gegevens in plaats van andersom zoals nu vaak het geval is.”

“Doordat je alles zelf online beheert en kunt regelen, hou je tijd over voor andere dingen. Zo kan ik nu meer tijd besteden aan mijn gezin, want ik ben net vader geworden van een zoon. Een leukere tijdsbesteding is er toch niet?!”

admin

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
AI
Hoe AI urologische problemen bij baby’s voorspelt
acute zorg
Zorgsector pleit in kamerbrief voor betere databeschikbaarheid
Datalek Zuyderland
Datalek bij Zuyderland Medisch Centrum
verpleegkundige
1 op 5 zorgmedewerkers wil zonder ICT werken  
Parkinson Punt Zuyd
Website Parkinson Punt Zuyd gelanceerd
Narcolepsie
Nieuwe app voor brede behandelaanpak narcolepsie
Zorgorganisatie ZuidOostZorg pioniert in haar verpleegklinieken ondertussen al volop met de inzet van Medido medicijndispensers.
Verpleegklinieken pionieren succesvol met medicijndispensers
AI-opleiding
AI-opleiding voor medewerkers ETZ
zelfherstel
Zebravis onderzoek werpt nieuw licht op behandeling blindheid
Transparantie zorg
Politiek eist meer transparantie over kwaliteit van zorg
Volg jij ons al?

Je hebt een abonnement nodig om verder te lezen.

Je 3e gratis artikel is voorbij, klik op de button onderin om een abonnement af te sluiten.