Search
Close this search box.
Search

Online inzage: even wennen

Het invoeren van online inzage is niet zozeer een technisch project, maar veel meer een uitdagend veranderproces. Patiënten én zorgverleners moeten hier vanaf het begin bij betrokken zijn. Alleen dan wordt het een waardevol onderdeel van het zorgproces en helpt het patiënten verder. Om ziekenhuizen te helpen met online inzage heeft Nictiz, expertisecentrum e-health, samen met patiënten, projectleiders en zorgverleners het handboek ‘Online inzage, hoe regelen we dat?!’ ontwikkeld. Dit handboek belicht de niet-technische uitdagingen en biedt praktische handvatten voor iedereen die met online inzage de zorg wil verbeteren.

Veel Nederlanders willen hun medische gegevens graag online inzien. Steeds meer ziekenhuizen ontwikkelen hiervoor een patiëntportaal, zo blijkt uit de monitor hoeonlineisjouwziekenhuis.nl. Het Versnellingsprogramma Informatie-uitwisseling Patiënt & Professional (VIPP) stimuleert dit en maakt online inzage vanaf 2020 bij elk ziekenhuis mogelijk.

Online inzage is veel meer dan een technisch ICT-project. Om boven water te krijgen waar je allemaal aan moet denken, hebben we de afgelopen 1,5 jaar bijeenkomsten georganiseerd en gesprekken gevoerd met ervaren patiënten, zorgverleners en medewerkers van zorgorganisaties, zoals project- en programmaleiders.

De waardevolle kennis die we uit deze bijeenkomsten verkregen, hebben we vastgelegd in het handboek ‘Online inzage, hoe regelen we dat?!’. Het  handboek gaat in op hoe patiënten en zorgverleners betrokken kunnen worden bij de opzet van een patiëntportaal met online inzage en wat de meerwaarde hiervan is. Daarnaast komen de rol van de raad van bestuur, visievorming en besluitvorming aan de orde.

Meer is niet perse beter

De volgende stap in het verbeteren van de informatiepositie van patiënten, is het bundelen van alle zorggegevens in een online omgeving: een persoonlijke gezondheidsomgeving (PGO). Patiënten hoeven dan niet meer bij verschillende patiëntportalen in te loggen om bij hun medische gegevens te komen.
Tijdens de nieuwjaarsreceptie van Nictiz maakte Elisabeth van Schaïk (stichting Ikone) het belang van PGO’s op een pijnlijke manier duidelijk. Zij liet zien dat het managen van haar zorgproces een bijna ondoenlijke exercitie is geworden. Elisabeth moet inmiddels bij 14 (!) patiëntportalen inloggen om een overzicht te hebben van haar eigen gezondheidsgegevens. Een PGO brengt deze informatie weer bij elkaar en zou het voor Elisabeth dus een stuk overzichtelijker en gebruiksvriendelijker maken. Met MedMij werken we er hard aan om PGO’s binnen afzienbare tijd onderdeel te maken van de zorg.
Patiëntportalen en PGO’s zullen nog wel een tijdje naast elkaar blijven bestaan. En dat is helemaal niet verkeerd. Een patiënt met een chronische aandoening die onder behandeling is van veel zorgaanbieders, heeft veel baat bij een PGO. Maar als je een keer per jaar naar het ziekenhuis gaat, is het portaal van dat ziekenhuis voldoende.

admin

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
Duurzaam laryngoscoopblad
UMC Utrecht stapt over op herbruikbare laryngoscoopbladen
eHealth
Digitale receptionist Emma aan het werk gezet
operatierisico
Machine learning voorspelt operatierisico bij PAV
Radiologie
Inzet van AI maakt radioloog niet per se beter
menselijke AI
Bijna 7 miljoen beschikbaar voor mensgerichte AI
AI
Hoe AI urologische problemen bij baby’s voorspelt
acute zorg
Zorgsector pleit in kamerbrief voor betere databeschikbaarheid
Datalek Zuyderland
Datalek bij Zuyderland Medisch Centrum
verpleegkundige
1 op 5 zorgmedewerkers wil zonder ICT werken  
Parkinson Punt Zuyd
Website Parkinson Punt Zuyd gelanceerd
Volg jij ons al?

Je hebt een abonnement nodig om verder te lezen.

Je 3e gratis artikel is voorbij, klik op de button onderin om een abonnement af te sluiten.