Programma

Evenementen

Tip hier de redactie
Digitale gezondheid II: Dag van de digitale gezondheidsregie

Digitale gezondheid II: Dag van de digitale gezondheidsregie

In apps en op websites kunnen we zelf onze behandeling in handen nemen. Maar waar houdt die wil en capaciteit tot eigen regie op? Wanneer verlangen we zorg, van onze naasten of van de dokter? En hoe zien autonomie en zorg er uit als digitalisering alsmaar toeneemt en algoritmes beslissingen voor ons gaan maken?

Op de dag van de digitale gezondheidsregie onderzoeken we hoe regie verandert als nieuwe technologieën oprukken. In paneldiscussies gaan we na wat autonomie in de gezondheidszorg betekent. In paneldiscussies -met onder andere Jarno Meijer, CEO van Therapieland- gaan we na wat autonomie in de gezondheidszorg betekent. In workshops – onder leiding van Paulien Melis van Waag en Maartje Niezen van het Rathenau Instituut – onderzoeken we hoe we waardevolle technologie kunnen vormgeven die eigen regie in de zorg vergroot.

WEEKEND VAN DE DIGITALE GEZONDHEID

Nieuwe technologieën maken het mogelijk de eigen gezondheid continu te monitoren. Apps en medische dossiers verzamelen grote hoeveelheden gezondheidsgegevens. Met behulp van algoritmen kunnen diagnoses worden gesteld en risicogroepen aangewezen.

Digitalisering verandert de gezondheidszorg, en de rol van de mens in de zorg.

Hoe kijken we naar onszelf? En hoe blijven we zelf regie voeren als nieuwe technologieën keuzes voor ons maken? In het weekend van de digitale gezondheid zoeken we met zorgprofessionals, ervaringsdeskundigen, techniekfilosofen, ethici, technologie ontwikkelaars en andere geïnteresseerden naar antwoorden op die vragen.

Het weekend van de digitale gezondheid is een coproductie van het Rathenau Instituut en Museum het Dolhuys.

Panel 1: Wat is digitale gezondheidsregie? | Parkzaal | 12:30 – 13:25
Wat betekent eigen regie of autonomie in de zorgpraktijk? Wanneer zijn cliënten en zorgverleners wel en niet autonoom? Wat zijn de effecten van nieuwe technologieën op eigen regie? En welke kansen zijn er om regie te nemen op basis van zorgdata? In dit panel proberen we antwoorden op die vragen te vinden. We spreken met o.a. dr. Karin Jongsma, bio-ethicus aan het UMC Utrecht.

Panel 2: Hoe gaan we digitale gezondheidsregie vormgeven? | Parkzaal | 14:30 – 15:25
Wat is de ideale situatie van eigen regie van cliënten en zorgverleners in de toekomst? Welke rol heeft technologie daarin? En welke stappen moeten we zetten om die toekomst te verwezenlijken? We gaan o.a. in gesprek met Jarno Meijer, CEO van Therapieland, een e-health technologie die cliënten in staat stelt zelf thuis behandelingen uit te voeren.

Workshop 1: Gepersonaliseerde zorg (Waag) | Vergaderzaal | 13:30 – 14:25
Paulien Melis van Waag neemt je in een interactieve workshop mee in het designproces van zorgtoepassingen. Wat is belangrijk bij het ontwerp van zorgtoepassingen? Hoe kunnen zorgtoepassingen voldoen aan jouw persoonlijke behoeften? Welke rol kun je in dit proces spelen en hoe kun je technologie benutten om deze regie te nemen? Deelnemers gaan praktisch aan de slag om een gepersonaliseerde zorgtoepassing te ontwerpen en krijgen inzicht in manieren om regie in te vullen.

Workshop 2: Debat | Vergaderzaal | 15:30 – 16:25
Hoe moeten technologie en gezondheidsdata in de zorg worden ingezet, volgens jou? Wat is jouw definitie van autonomie in de zorg? En hoe zou jouw gezondheidsdata hierin een rol kunnen spelen? Wil je op basis van het advies van je dokter of van een algoritme keuzes maken in jouw zorgtraject? Dr. Maartje Niezen, onderzoeker bij het Rathenau Instituut, faciliteert een debat waar je naar aanleiding van stellingen met anderen in gesprek gaat.

Deel dit evenement

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen