Brigitte Boon

Bijzonder hoogleraar technologie gehandicaptenzorg / Bestuurder Academy Het Dorp / Hoofd wetenschappelijk onderzoek Siza

Brigitte Boon doet onderzoek naar het gebruik van technologische oplossingen in de langdurige zorg voor mensen met een beperking, van sociale robotica tot ‘smart home’-technologieën, apps en wearables met sensoren. Het onderzoek omvat de toegevoegde waarde, kosteneffectiviteit en factoren die implementatie vergemakkelijken of belemmeren, en het gebruik van data en datagerichte oplossingen om cliëntzorg en kwaliteit van leven te optimaliseren.

“Technologie kan waardevol zijn voor mensen met een beperking, het kan zelfredzaamheid verbeteren, of ervoor zorgen dat iemand kan deelnemen aan de samenleving en/of een hogere kwaliteit van leven ervaart. Bovendien kan technologie bijdragen aan de efficiëntie van de zorg, belangrijk gezien het groeiende tekort aan zorgpersoneel. De zorg moet dus anders, en de inzet van technologie is één van de factoren die daarin een belangrijke rol spelen. Mijn doel is om het gebruik van technologie een vanzelfsprekendheid te maken in de zorg en ondersteuning van mensen met een beperking. Als lid van de ICT&health redactieraad deel ik inzichten, kennis en kunde met een grote groep zorgprofessionals en beleidsmakers die daarmee hun voordeel kunnen doen en de zorgtransformatie versnellen”.

Brigitte Boon (1968) studeerde Gezondheidswetenschappen aan de Universiteit Maastricht en promoveerde in 1998 aan de Universiteit Utrecht. Brigitte is in 2021 benoemd tot bijzonder hoogleraar Data en technologie voor persoonsgerichte en duurzame gehandicaptenzorg. Deze bijzondere leerstoel is ondergebracht bij het departement Tranzo van de School of Social and Behavioral Sciences van Tilburg University. Daarnaast is zij bestuurder bij Stichting Academy Het Dorp, een onderzoeks- en adviesbureau voor technologie in de langdurige zorg, en hoofd wetenschappelijk onderzoek bij gehandicaptenzorgorganisatie Siza.

Brigitte heeft 20 jaar ervaring op het gebied van e-health en publiceerde in nationale en internationale wetenschappelijke tijdschriften. Brigitte is tevens hoofdaanvrager van de Academische Werkplaats Zorgtechnologie in de Gehandicapten zorg (ZoTeG), die door ZonMw werd gehonoreerd.

Artikelen van Brigitte Boon

No data was found