Fenna Heyning

Health innovator, MD PHD, Zorgdeskundige - NLC, Attent Zorg, St. Genees-kunst

Fenna Heyning was van 2014 t/m juli 2022 directeur van STZ (Samenwerkende Topklinische opleidingsziekenhuizen). Zij heeft voor die tijd haar sporen verdiend als internist-hematoloog bij Haaglanden Medisch Centrum en Noordwest Ziekenhuisgroep Alkmaar. Ook is zij actief geweest als basisarts in Oeganda.

'Meer kwaliteit, minder verspilling: het is mijn ambitie om dit gedachtengoed van Michael Porter te vertalen naar concrete en praktische verbeteringen in de ziekenhuiszorg. Zorginnovatie, zowel technologisch als sociaal, speelt daar een belangrijke rol bij. Als lid van de ICT&health redactieraad vind ik het belangrijk om hierover mijn visie, kennis en kunde te delen.

Waar ik mij als internist-hematoloog eerst inzette voor goede zorg voor de individuele patiënt, focus ik me nu op verbetering van het systeem. Onveranderd is daarbij mijn passie voor de patiënt, deze blijft in alles centraal staan. Leidend is gerichtheid op bevordering van zowel gezondheid als kwaliteit van leven. Goed ontwikkeld empathisch vermogen en intelligent klinisch leiderschap zijn hierbij kernwoorden.

Hiervoor zijn moed en creativiteit essentieel, waarbij kunst voor mij een belangrijke bron van inspiratie is. Via mijn stichting Genees-Kunst brengen we innovatieve en interactieve kunst naar de patiënt om isolatie te doorbreken en vertrouwen in eigen kracht te verstevigen.’