Helen Mertens

Voorzitter Raad van Bestuur - Maastricht UMC+

Helen Mertens is voorzitter van de Raad van Bestuur van het academisch ziekenhuis Maastricht (azM) en voorzitter van het Bestuur van het Maastricht UMC+. Per 1 juli 2024 is ze ook voorzitter van de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU).

Mertens studeerde geneeskunde in Maastricht en specialiseerde zich in obstetrie en gynaecologie. Ze promoveerde in 2002 op onderzoek naar gynaecologische kanker. Haar loopbaan omvat een brede mix van patiëntenzorg, medisch onderwijs en het bestuur van zorgorganisaties. Zo was ze medisch directeur van Orbis MC, een van de voorlopers van het huidige Zuyderland.

Onder haar leiding heeft het Maastricht UMC+ ambitieuze doelen gesteld op het gebied van digitale zorg, met als doel om tegen 2025 landelijke koploper te zijn. Ze zet sterk in op hybride zorg, waarbij digitale middelen een prominente rol spelen om patiënten meer regie en vertrouwen te geven in hun zorgproces.

Mertens gelooft in de kracht van samenwerking en innovatie. Ze initieerde de kennis- en innovatieagenda Zuidoost Nederland, waarin zorgpartners, overheidsorganisaties, universiteiten en ondernemers samenwerken om de uitdagingen in de zorg aan te pakken. Daarnaast heeft ze een sterke focus op preventie, een essentieel onderdeel van de strategie van het Maastricht UMC+.

Met haar ervaring en visie draagt Helen Mertens waardevol bij aan de redactieraad van ICT&health, waar ze zich inzet voor de toekomstbestendige ontwikkeling van de gezondheidszorg.