Tijdens mijn huisartsopleiding aan het Erasmus MC kreeg ik de mogelijkheid om mijn opleiding te combineren met een promotietraject en een opleiding tot klinisch epidemioloog. Alle drie de trajecten heb ik succesvol afgerond, waarna ik in 2009 ben gaan werken als huisarts bij Het Huisartsenteam De Keen in Etten-Leur.
Van nature heb ik een fascinatie voor getallen en hun samenhang. Analytisch denken en (her)structureren om processen te verbeteren is iets waar ik veel plezier aan beleef en wat ik in mijn vak als huisarts, rol als praktijkhouder en wetenschapper goed kwijt kan.
Toen we als praktijk in 2016 besloten om het gebruik van digitale services in onze praktijk te gaan implementeren, zag ik hierin een mooie kans om deze eigenschappen op een heel nieuw vlak te benutten. Sindsdien ben ik de wondere wereld van e-health gaan ontdekken en steeds meer overtuigd geraakt dat digitalisering de gezondheidszorg op veel vlakken kan verbeteren. Het kan naar mijn idee de zorg efficiënter, kwalitatief beter en patiëntgerichter maken, mits op de juiste manier toegepast.
Iets wat de inmiddels geslaagde implementatie van digitale services in onze praktijk mij ook geleerd heeft is dat digitalisering niet zozeer een cultuuromslag vraagt van patiënten, maar vooral van de zorgverlener. Cruciale factoren hierbij bleken: de regie uit handen durven geven en aannames loslaten. Ik denk dat deze twee factoren ook cruciaal zullen zijn om implementatie van e-health zorgbreed tot een succes te maken.
In mijn bijdrages hoop ik de lezer uit te dagen om buiten de gebaande paden te denken, maar vooral ook de praktische kant van digitale functionaliteit te belichten: wat kun je ermee en waar komt het goed tot zijn recht. Steeds geschreven vanuit mijn oogpunt als huisarts met een fascinatie voor e-health, maar zeker ook met een kritische, wetenschappelijke blik.