Jolanda Buwalda

Voorzitter Raad van Bestuur - Omring

Jolanda Buwalda is sinds 1 augustus 2014 voorzitter van de Raad van Bestuur bij Omring, dat met ruim 3.000 medewerkers thuis-, verpleeghuis- en revalidatiezorg biedt in West-Friesland, de Kop van Noord-Holland en op Texel. Buwalda werkt al haar hele carrière in het publieke domein, onder meer als directeur en bestuurder van diverse organisaties in de hulpverlening, zoals Bureau Jeugdzorg en Querido HVO (vrouwenhulpverlening, vluchtelingen en asielzoekers). Ook was ze directielid van de Dienst Register (Publiekszaken en Verkiezingen) bij de gemeente Amsterdam.

Voordat ze overstapte naar het bestuursvoorzitterschap bij Omring was ze bijna acht jaar voorzitter van de Raad van Bestuur van de Stichting Amsterdamse Gezondheidscentra. In die hoedanigheid was ze verantwoordelijk voor de geïntegreerde eerstelijnszorg van huisartsen, paramedici, GGZ, consultatiebureaus en verpleegkundigen.

“Ik vind het leuk om complexe uitdagingen om te zetten naar eenvoudige en praktische oplossingen. Daarom heb ik altijd in uitvoeringsorganisaties gewerkt. Daar kom je het echte leven tegen. Ook wil ik mensen graag ontzorgen: mijn collega’s en medewerkers. Daarnaast ben ik al lang bezig met de vraag: hoe word je beter oud? Wie zorgt er voor jou, wie zorgt er voor mij en voor wie zorg ik? Daar draait het naar mijn mening om in de ouderenzorg.”

“De zorg vernieuwt en je moet het innovatieve vermogen niet per se binnen je eigen organisatie willen vinden. Je kunt het wel aanspreken, en dat is wat uiteindelijk bij ons nu lukt, maar het is juist interessant om in een andere werkelijkheid, in andere branches je licht op te steken. Gedurende mijn loopbaan is de (technologische) vernieuwing dan ook een drijfveer en heb ik me toegelegd op innovatie routines als ambacht binnen het bedrijf. Ons laatste inzicht is dat het inzetten van games of de spelfactor om achter de verlangens en behoeftes van mensen te komen, een enorme versneller kan zijn van digitale innovatie.”

“Deze, overige en nieuwe inzichten, wil ik graag via ICT&health met anderen delen om de vooruitgang van de zorg te helpen.”