Rianne Fijten

Assistant Professor - Data Science - Maastro Clinic

Ik werk als senior wetenschapper op de afdeling Clinical Data Science (CDS) van Maastro Clinic. Als wetenschapper is het leven van patiënten verbeteren mijn voornaamste drijfveer, maar ook het communiceren over wetenschap. Het gebruik van technologie in de gezondheidszorg is een belangrijke innovatie met veel potentie in de gezondheidszorg.

Mijn motivatie om lid van de Redactieraad van ICT&Health is daarom ook om deze kennis vanuit een wetenschappelijk oogpunt te delen met ziekenhuizen, zorgverzekeraars en de rest van de samenleving.

We houden ons binnen de CDS afdeling bezig met de drie pijlers van kunstmatige intelligentie in de gezondheidszorg: (I) data infrastructuur, (II) het gebruik van kunstmatige intelligentie en (III) klinische implementatie.

In het kader van data infrastructuur maken we het mogelijk voor ziekenhuizen om medische data onderling te delen terwijl de privacy van patiënten gewaarborgd wordt. Dit concept wordt de Personal Health Train genoemd.

Wanneer data verzameld is kunnen we kunstmatige intelligentie gebruiken om zinvolle informatie te vinden in de medische data (klinische data, maar ook medische beelden) die dagelijks verzameld wordt. Door onze nauwe banden met de behandelend artsen binnen Maastro Clinic is ons uitgangspunt om klinisch relevante voorspellingsmodellen te maken zodat deze sneller in de kliniek terecht kunnen komen.

In het kader van klinische implementatie doen we onderzoek naar Samen Beslissen en hoe data het proces van samen beslissen kan ondersteunen. Daarnaast werken we onder andere aan het ondersteunen van artsen door voorspellingsmodellen beschikbaar te maken in de reguliere zorg. Daarnaast ontwikkelen we keuzehulpen voor patiënten, en breiden we deze momenteel uit met gepersonaliseerde voorspellingen die voor patiënten relevant zijn (bijvoorbeeld PROSPECT).