3D-bril geeft inzicht in aorta-reconstructie tijdens EVC 2017

ma 13 maart 2017 - 08:06
Nieuws

Het gebruik van een 360 graden VR-bril - een 3d-bril – kan het educatieve element van kijken naar een operatie enorm vergroten. Het geeft veel meer inzicht in een complexe chirurgische ingreep of bijzondere situaties op een operatiekamer.

Reden om de mogelijkheden op dit gebied te tonen tijdens  het internationale EVC-congres voor vaatchirurgen. Zo’n  2.000 experts konden zich tijdens het event de nieuwste technieken op het gebied van vaatchirurgie eigen maken in het Maastrichtse congrescentrum MECC.

Prof. dr. Michael Jacobs, hoofd van het Hart+Vaat Centrum van het Maastricht UMC+, organiseerde samen met prof. dr. Cees Wittens en dr. Jan Tordoir (beiden ook Maastricht UMC+) de European Vascular Course (EVC), dit jaar voor de 21e keer, van 5 tot en met 7 maart. Training en educatie stonden hier  cedntraal.

Om de bezoekers een indruk te geven van diverse complexe, vaatchirurgische ingrepen, was speciaal voor de gelegenheid een 3D-film geproduceerd. De 3D-beelden zijn onder meer opgenomen tijdens een zogenoemde aorta-reconstructie. Deze operatie wordt als één van de meest complexe chirurgische ingrepen beschouwd, waarbij de grote lichaamsslagader wordt vervangen door een kunststof exemplaar. Jacobs, die zelf de ingreep uitvoerde, wil op deze manier zijn collega's op inzichtelijke wijze de bijzonderheden van een dergelijke operatie tonen.

"Uiteindelijk is het doel om ook de jongere generatie vaatchirurgen te inspireren om zich te bekwamen in complexe technieken", stelde Jacobs voorafgaand aan het EVC. "Deze 3D-film is daarvoor een uitstekend middel en draagt tevens bij aan de leerdoelen waarvoor men naar de EVC komt."