Search
Close this search box.
Search

Abrona mag niet vragen naar oorzaak ziekte werknemers

Stichting Abrona handelt bij ziekmelding van haar werknemers in strijd met de Wet bescherming persoonsgegevens. Dat concludeert de Autoriteit Persoonsgegevens (tot en met vorig jaar het College Bescherming Persoonsgegevens, CBP). Abrona is gespecialiseerd in dienstverlening aan mensen met een verstandelijke beperking in de provincie Utrecht. Er werken 1300 werknemers en 800 vrijwilligers.

De organisatie blijkt na onderzoek van de AP bij ziekmelding aard en oorzaak van de ziekte van de zieke werknemer te registeren, zoals of het gaat om psychische klachten of om fysieke beperkingen – en ook of een werknemer zwanger is.  Dat mag volgens de AP niet, omdat de wet bepaalt dat werkgevers bij ziekmelding aan zieke werknemers alleen gegevens mogen vragen die noodzakelijk zijn voor de vaststelling van de verplichting om loon door te betalen en hoe het verder moet met hun werkzaamheden.

Daarnaast heeft de Autoriteit Persoonsgegevens geconstateerd dat de zieke werknemer zelf het arbeidsongeschiktheidspercentage vaststelt en dat de leidinggevende dit vervolgens invult in het verzuimsysteem. Het vaststellen of een werknemer arbeidsongeschikt is en de advisering daarover aan de werkgever is uitsluitend een taak van de bedrijfsarts. Abrona had hiervoor de arbodienst of bedrijfsarts moeten inschakelen. De werkgever kan dan samen met de werknemer bekijken wat voor werkzaamheden de werknemer (nog) wel kan doen.

Abrona heeft na sluiting van het onderzoek aan de Autoriteit Persoonsgegevens laten weten maatregelen te hebben getroffen om herhaling van de overtreding te voorkomen. De Autoriteit Persoonsgegevens zal nu bekijken in hoeverre deze maatregelen voldoende zijn om de overtreding van de wet te beëindigen en vervolgens beslissen of het nemen van handhavende maatregelen (zoals een last onder dwangsom) noodzakelijk is.

Strenge eisen bij gegevens van medische aard

Medische gegevens zijn gegevens van gevoelige aard waarvoor strenge wettelijke eisen gelden, zo stelt de Autoriteit Persoonsgegevens. Een werkgever mag inzake zijn loondoorbetalingsverplichting en voor re-integratie een beperkt aantal noodzakelijke medische gegevens verwerken van zijn zieke werknemers. Zo mag hij vragen naar de verwachte duur van het verzuim en of er mogelijkheden zijn voor het doen van (andere) werkzaamheden. De werkgever mag echter niet vragen naar de aard en oorzaak van de ziekte.

De Autoriteit Persoonsgegevens stelt bijzondere aandacht te geven aan de verwerking van gevoelige medische gegevens en het gebruik van persoonsgegevens binnen de arbeidsrelatie. De Autoriteit heeft eerder vergelijkbaar onderzoek gedaan bij onder meer een verzuimbedrijf, arbodiensten en een werkgever die in strijd met de wet medische gegevens van werknemers verwerkten. Ook heeft de Autoriteit Persoonsgegevens do’s & don’ts gepubliceerd voor werkgevers en werknemers.
 

admin

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
Hersenatlas
Zwaartekracht-subsidie voor hersenatlas en het lot van eiwitten
Aneurysma
Nieuwe betrouwbare methode om aneurysma’s te volgen
leerling-verpleegkundigen
Albert Schweitzer succesvol met behoud leerling-verpleegkundigen
Databeschikbaarheid
Betere zorg dankzij goede databeschikbaarheid
Woonomgeving
Empathische woonomgeving past zich aan bij wensen bewoners
Gegevens delen
Derde pilot proactief gegevens delen
Digitalisering expertisecentrum
Expertisecentrum bundelt kennis digitalisering en welzijn
wiel
Wiel zelf uitvinden hoeft niet, maar ontwikkel er wel op door
breuk
Virtual Fracture App slaat aan in Albert Schweitzer
monitor
E-healthmonitor signaleert stagnerende inzet digitale zorg
Volg jij ons al?