Search
Close this search box.
Search

Apple wil slaap monitoren zonder iPhone, iPad of Watch

Apple heeft een patent toegewezen gekregen dat de basis moet vormen voor een oplossing die het slaapritme meet zonder dat daarbij gebruik wordt gemaakt van een apparaat zoals de iPhone, iPad of Watch. Het patent werd toegekend door het Europees Octrooibureau. 

Het patent wijst op een systeem waarbij sensoren in de nabijheid van de gebruikers worden geplaatst. Deze sensoren registreren diverse parameters waaronder omgevingsgeluiden en fysiologische eigenschappen waarna de data naar een processor wordt gestuurd en wordt geanalyseerd. Op basis van de uitkomsten worden dan aanbevelingen gedaan die de gezondheid en het welzijn van de gebruiker ten goede moet komen.

Uit illustraties van de oplossing blijkt dat het gaat om een sensoren die non-intrusive zijn voor de gebruiker en kunnen worden geplaatst onder een kussen of matras. Ook kan het systeem dusdanig worden geconfigureerd dat onderscheid kan worden gemaakt tussen conflicterende signalen van een tweede persoon in het bed.

Uit de documenten blijkt dat Apple de oplossing heeft overgenomen van Tueo Health, een startup op het gebied van digitale slaapoplossingen. Het is echter niet duidelijk of Apple ook het bedrijf zelf heeft overgenomen. Apple staat erom bekend vaker overnames te doen zonder deze communiceren.

Patentlyapple ontdekte het patent op basis waarvan Apple een nieuwe digitale slaapoplossing zou willen ontwikkelen.

Overname Beddit in 2017

Apple is geen nieuwkomer op het gebied van slaapmonitorhardware. In 2017 kocht Apple Beddit, een bedrijf dat sensoren en een iOS-app maakt waarmee gebruikers hun slaap kunnen monitoren. Beddit ontwikkelde een apparaat met een dunne en flexibele sensor die zich in de matras bevindt. Het apparaat meet jouw hartslag, ademhaling, temperatuur, vochtigheid en zelfs het snurken.

Via Bluetooth is het apparaat verbonden met de iPhone, geïntegreerd met de Health app. Twee keer per week maakt het apparaat een beknopt verslag van de slaap en het ademhalingsgedrag, dat kan worden gedeeld met artsen en therapeuten.  Vorig jaar bracht Apple Beddit-slaapmonitor versie 3.5 uit, de eerste versie sinds de overname van Beddit.

Begin dit jaar berichtte Bloomberg op basis van anonieme bronnen dat Apple zou werken aan sleep tracking via de Apple Watch. Er is nog niet veel bekend over de oplossing, maar de bronnen meldden dat er in 2019 getest zal worden en bij succes zal de feature in 2020 worden gelanceerd. Apple maakt het monitoren van slaap op de iPhone al mogelijk sinds 2014. Dit gebeurt via de Health-applicatie op de smartphone.

maarten

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
GIDH
Global Initiative on Digital Health (GIDH) officieel van start
Oncologienetwerk
Nieuw oncologienetwerk Noord- en Oost-Nederland
Verbeterprogramma ouderenzorg
Samenwerking centraal in verbeterprogramma Samen Beter
eiwitten
Menselijke eiwitten herkennen met nieuwe techniek
Digitale proeftuin
Digitale proeftuin maakt wegwijs in nieuw UZI-stelsel
challenge
Digivaardig in de zorg komt weer met Digifit challenge
Veertien IZA-partners hebben Digizo.nu opgericht om te helpen bij het opschalen van bewezen zorginnovaties.
Digizo.nu helpt bewezen innovaties opschalen
Robotchirurgie
Robotchirurgie in de ruimte
authenticatie
Stapsgewijs leren in pilot ZORG-ID Smart
revalidatiezorg epd
Nieuw EPD voor de revalidatiezorg
Volg jij ons al?