Programma

Nieuws
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
15 mei 2019
Artikel delen

Apple wil slaap monitoren zonder iPhone, iPad of Watch

Apple heeft een patent toegewezen gekregen dat de basis moet vormen voor een oplossing die het slaapritme meet zonder dat daarbij gebruik wordt gemaakt van een apparaat zoals de iPhone, iPad of Watch. Het patent werd toegekend door het Europees Octrooibureau. 

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Het patent wijst op een systeem waarbij sensoren in de nabijheid van de gebruikers worden geplaatst. Deze sensoren registreren diverse parameters waaronder omgevingsgeluiden en fysiologische eigenschappen waarna de data naar een processor wordt gestuurd en wordt geanalyseerd. Op basis van de uitkomsten worden dan aanbevelingen gedaan die de gezondheid en het welzijn van de gebruiker ten goede moet komen.

Uit illustraties van de oplossing blijkt dat het gaat om een sensoren die non-intrusive zijn voor de gebruiker en kunnen worden geplaatst onder een kussen of matras. Ook kan het systeem dusdanig worden geconfigureerd dat onderscheid kan worden gemaakt tussen conflicterende signalen van een tweede persoon in het bed.

Uit de documenten blijkt dat Apple de oplossing heeft overgenomen van Tueo Health, een startup op het gebied van digitale slaapoplossingen. Het is echter niet duidelijk of Apple ook het bedrijf zelf heeft overgenomen. Apple staat erom bekend vaker overnames te doen zonder deze communiceren.

Patentlyapple ontdekte het patent op basis waarvan Apple een nieuwe digitale slaapoplossing zou willen ontwikkelen.

Overname Beddit in 2017

Apple is geen nieuwkomer op het gebied van slaapmonitorhardware. In 2017 kocht Apple Beddit, een bedrijf dat sensoren en een iOS-app maakt waarmee gebruikers hun slaap kunnen monitoren. Beddit ontwikkelde een apparaat met een dunne en flexibele sensor die zich in de matras bevindt. Het apparaat meet jouw hartslag, ademhaling, temperatuur, vochtigheid en zelfs het snurken.

Via Bluetooth is het apparaat verbonden met de iPhone, geïntegreerd met de Health app. Twee keer per week maakt het apparaat een beknopt verslag van de slaap en het ademhalingsgedrag, dat kan worden gedeeld met artsen en therapeuten.  Vorig jaar bracht Apple Beddit-slaapmonitor versie 3.5 uit, de eerste versie sinds de overname van Beddit.

Begin dit jaar berichtte Bloomberg op basis van anonieme bronnen dat Apple zou werken aan sleep tracking via de Apple Watch. Er is nog niet veel bekend over de oplossing, maar de bronnen meldden dat er in 2019 getest zal worden en bij succes zal de feature in 2020 worden gelanceerd. Apple maakt het monitoren van slaap op de iPhone al mogelijk sinds 2014. Dit gebeurt via de Health-applicatie op de smartphone.

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Reageer

Geef een antwoord

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen