Search
Close this search box.
Search

Bloedtest bepaalt na 10 minuten of iemand hartaanval heeft

Een eenvoudige point-of-care bloedtest kan veel sneller bepalen of iemand die via de Eerste Hulp is opgenomen een hartaanval heeft gehad of een minder urgent probleem heeft. Dergelijke testen kunnen veel tijd en kosten besparen doordat sneller bepaald wordt welke zorg iemand nodig heeft. Zo kunnen mensen met een hartaanval veel eerder de juiste zorg krijgen.

Volgens de Britse website Express kan het bij een normale bloedtest uren duren voordat de resultaten beschikbaar zijn. Dergelijke bloedtesten worden gebruikt of er troponine in het bloed zit, een eiwit dat wordt uitgescheiden na afloop van een hartaanval. Een test van het Nederlandse Philips geeft al na een minuut of 10 uitsluitsel, waardoor sneller bepaald kan worden welke zorg iemand met een mogelijke hartaanval nodig heeft.

In Engeland krijgen jaarlijks 230.000 mensen een hartaanval, ofwel 16 procent van het totale aantal mensen dat jaarlijks naar een ziekenhuis gaat met pijn op de borst. Bij de overige 942.000 mensen is er vaak sprake van een ander probleem, zoals angina pectoris.

Efficiënter gebruik hulpbronnen

Het Philips Minicare I-20 device heeft de omvang van een chip en een pinmachine en zou voor een sterke beperking zorgen van wachttijden in de vaak overvolle en overbelaste Eerste Hulp-afdelingen. De beschikbare hulpbronnen kunnen zo efficiënter gebruikt worden, stelt Marcel van Keestel van Philips.

Een kanttekening wordt geplaatst door professor Peter Weissberg van de British Heart Foundation. Hij stelt dat er meerdere bloedtesten zijn die momenteel geëvalueerd worden, maar dat uiteindelijk de accuratesse belangrijker is dan de snelheid van de diagnose. De Britse Hartstichting subsidieert onderzoek naar betere diagnoses.

admin

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
AI
Hoe AI urologische problemen bij baby’s voorspelt
acute zorg
Zorgsector pleit in kamerbrief voor betere databeschikbaarheid
Datalek Zuyderland
Datalek bij Zuyderland Medisch Centrum
verpleegkundige
1 op 5 zorgmedewerkers wil zonder ICT werken  
Parkinson Punt Zuyd
Website Parkinson Punt Zuyd gelanceerd
Narcolepsie
Nieuwe app voor brede behandelaanpak narcolepsie
Zorgorganisatie ZuidOostZorg pioniert in haar verpleegklinieken ondertussen al volop met de inzet van Medido medicijndispensers.
Verpleegklinieken pionieren succesvol met medicijndispensers
AI-opleiding
AI-opleiding voor medewerkers ETZ
zelfherstel
Zebravis onderzoek werpt nieuw licht op behandeling blindheid
Transparantie zorg
Politiek eist meer transparantie over kwaliteit van zorg
Volg jij ons al?