Search
Close this search box.
Search

ECT en Rivierenland werken aan digitale vaardigheid

Donderdag start de Week van Lezen en Schijven. Het Eerstelijns Centrum Tiel (ECT) en Ziekenhuis Rivierenland besteden in deze week in het bijzonder aandacht aan digitale vaardigheden van patiënten die moeite hebben om goed om te gaan met een computer, smartphone en tablet. Belangrijk omdat in met de steeds verder digitalisering van de zorg ook patiënten steeds meer online moeten regelen.

Nederland telt anno 2022 nog altijd ongeveer 2,5 miljoen volwassenen die moeite hebben met lezen, schrijven en/of rekenen. Bij die groep, bijna 15 procent van de totale bevolking, zitten natuurlijk ook veel mensen die zorg nodig hebben. Meer dan een derde van de Nederlanders van 18 jaar en ouder geven aan dat ze moeite hebben met het begrijpen van alle informatie over hun gezondheid. Laag geletterdheid speelt ook een belangrijke rol op het gebied van digitale vaardigheid. Daarbij komt dat mensen door schaamte het probleem niet durven te bespreken, waardoor de laaggeletterdheid in stand gehouden wordt.

Campagne digitale vaardigheid

Het Eerstelijns Centrum Tiel (ECT) en Ziekenhuis Rivierenland willen dat alle patiënten en cliënten zo goed mogelijk geholpen worden. Daarbij hoort onder andere het goed kunnen begrijpen van zorgmedewerkers, het kunnen vinden van de juiste de weg binnen, zowel bij fysieke, telefonische als online contacten. Daarom starten het ECT en Rivierenland tijdens de Week van Lezen en Schrijven een bewustzijnscampagne voor de eigen medewerkers. Die campagne heeft als doel medewerkers zich te laten verplaatsen in laaggeletterde patiënten zodat zij hen beter kunnen helpen.

Op 13 september zal een Digidokter in de centrale hal van Ziekenhuis Rivierenland patiënten ludieke recepten voorschrijven voor een passende taal- of computercursus bij de Bibliotheek Rivierenland, zoals Klik&Tik, Digivitaler, Digisterker of het inloopspreekuur EHBO: Eerste Hulp Bij Online”, aldus het persbericht.

Patiënten krijgen tijdens die sessie informatie en leren de weg te vinden naar andere partijen die hen kunnen helpen. Denk daarbij aan de bibliotheek, gemeente, het Leerhuis en andere instanties en initiatieven. Daarmee willen de twee initiatiefnemers een bijdage leveren aan het verbeteren van de digitale vaardigheid van patiënten.

Ron Smeets

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
DigiPunt zorg
DigiPunt, thuismonitoring astmapatiënten en digitale recepten
Financiering passende zorg
Subsidieoproep passende zorg in verpleging en verzorging
diagnostiek
Goede zorg begint met goede diagnostiek
transformatieplan CWZ
Positieve beoordeling voor transformatieplan CWZ
Regioplannen NZa
NZa pleit voor meer meetbare doelen in regioplannen
e-learning
E-learning breder ingezet bij digitalisering ziekenhuizen
De WHO heeft onlangs de kick-off gegeven voor het Global Initiative on Digital Health (GIDH). Het doel van het initiatief is om de implementatie van de ‘Wereldwijde strategie voor digitale gezondheidszorg 2020-2025’ te versterken en te versnellen.
Global Initiative on Digital Health officieel van start
Oncologienetwerk
Nieuw oncologienetwerk Noord- en Oost-Nederland
Verbeterprogramma ouderenzorg
Samenwerking centraal in verbeterprogramma Samen Beter
eiwitten
Menselijke eiwitten herkennen met nieuwe techniek
Volg jij ons al?