ECT en Rivierenland werken aan digitale vaardigheid

6 september 2022
Digitale-Zorg-Vaardigheden
Nieuws

Donderdag start de Week van Lezen en Schijven. Het Eerstelijns Centrum Tiel (ECT) en Ziekenhuis Rivierenland besteden in deze week in het bijzonder aandacht aan digitale vaardigheden van patiënten die moeite hebben om goed om te gaan met een computer, smartphone en tablet. Belangrijk omdat in met de steeds verder digitalisering van de zorg ook patiënten steeds meer online moeten regelen.

Nederland telt anno 2022 nog altijd ongeveer 2,5 miljoen volwassenen die moeite hebben met lezen, schrijven en/of rekenen. Bij die groep, bijna 15 procent van de totale bevolking, zitten natuurlijk ook veel mensen die zorg nodig hebben. Meer dan een derde van de Nederlanders van 18 jaar en ouder geven aan dat ze moeite hebben met het begrijpen van alle informatie over hun gezondheid. Laag geletterdheid speelt ook een belangrijke rol op het gebied van digitale vaardigheid. Daarbij komt dat mensen door schaamte het probleem niet durven te bespreken, waardoor de laaggeletterdheid in stand gehouden wordt.

Campagne digitale vaardigheid

Het Eerstelijns Centrum Tiel (ECT) en Ziekenhuis Rivierenland willen dat alle patiënten en cliënten zo goed mogelijk geholpen worden. Daarbij hoort onder andere het goed kunnen begrijpen van zorgmedewerkers, het kunnen vinden van de juiste de weg binnen, zowel bij fysieke, telefonische als online contacten. Daarom starten het ECT en Rivierenland tijdens de Week van Lezen en Schrijven een bewustzijnscampagne voor de eigen medewerkers. Die campagne heeft als doel medewerkers zich te laten verplaatsen in laaggeletterde patiënten zodat zij hen beter kunnen helpen.

Op 13 september zal een Digidokter in de centrale hal van Ziekenhuis Rivierenland patiënten ludieke recepten voorschrijven voor een passende taal- of computercursus bij de Bibliotheek Rivierenland, zoals Klik&Tik, Digivitaler, Digisterker of het inloopspreekuur EHBO: Eerste Hulp Bij Online", aldus het persbericht.

Patiënten krijgen tijdens die sessie informatie en leren de weg te vinden naar andere partijen die hen kunnen helpen. Denk daarbij aan de bibliotheek, gemeente, het Leerhuis en andere instanties en initiatieven. Daarmee willen de twee initiatiefnemers een bijdage leveren aan het verbeteren van de digitale vaardigheid van patiënten.