Search
Close this search box.
Search

Erasmus MC-Sophia biedt virtuele rondleiding voor kinderen

Het Erasmus MC-Sophia biedt kinderen en hun ouders de mogelijkheid om voorafgaand aan een ziekenhuisbezoek via virtual reality een kijkje te nemen in het ziekenhuis. Hiervoor ontwikkelde het ziekenhuis de virtuele personages Joep, Beer en Olli die kinderen rondleiden in tien verschillende ziekenhuiskamers waaronder de echokamer, de prikkamer en de gipskamer.

Door middel van de 360-graden foto’s kunnen kinderen en ouder in elke kamer alle kanten op kijken om een beeld te krijgen van de omgevingen. In elke kamer staan verschillende ‘plusjes’. Als daarop wordt geklikt dan wordt informatie over die kamer getoond.

Het Erasmus MC-Sophia startte al in 2017 met de inzet van virtual reality (VR) om kinderen minder angstig te maken voor een operatie. Jaarlijks ondergaan ongeveer 6.000 kinderen een operatie onder algehele narcose in het Sophia Kinderziekenhuis. Circa 70 procent van de kinderen is volgens het Sophia angstig voor de ingreep.

Ook voor de ouders is dat stressvol. Angstige kinderen zijn vaker onrustig, huilen meer en werken minder goed mee na de operatie dan kinderen die minder bang zijn. Meer angst leidt ook tot meer pijn na de operatie en tot mogelijk meer pijnstillers dan nodig. Daarnaast herstellen angstige kinderen minder snel van de operatie dan niet-angstige kinderen.

Realistisch, interactief en kindvriendelijk

Een VR-omgeving is realistisch, interactief en kindvriendelijk. Het kind kan zelf, op eigen tempo, de verschillende kamers bekijken en dingen ontdekken. Hiermee verwachten de onderzoekers dat kinderen meer ontspannen de operatie ingaan.

Voor kinderen die worden opgenomen in het Erasmus MC-Sophia gaan, is in 2017 een animatie ontwikkeld ter voorbereiding op het ziekenhuisbezoek. Centraal staat een veilig verblijf en hoe kinderen en hun ouders daar zelf aan kunnen bijdragen.
maarten

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
AI
Hoe AI urologische problemen bij baby’s voorspelt
acute zorg
Zorgsector pleit in kamerbrief voor betere databeschikbaarheid
Datalek Zuyderland
Datalek bij Zuyderland Medisch Centrum
verpleegkundige
1 op 5 zorgmedewerkers wil zonder ICT werken  
Parkinson Punt Zuyd
Website Parkinson Punt Zuyd gelanceerd
Narcolepsie
Nieuwe app voor brede behandelaanpak narcolepsie
Zorgorganisatie ZuidOostZorg pioniert in haar verpleegklinieken ondertussen al volop met de inzet van Medido medicijndispensers.
Verpleegklinieken pionieren succesvol met medicijndispensers
AI-opleiding
AI-opleiding voor medewerkers ETZ
zelfherstel
Zebravis onderzoek werpt nieuw licht op behandeling blindheid
Transparantie zorg
Politiek eist meer transparantie over kwaliteit van zorg
Volg jij ons al?