Erasmus MC-Sophia biedt virtuele rondleiding voor kinderen

20 mei 2019
JOEP
Nieuws

Het Erasmus MC-Sophia biedt kinderen en hun ouders de mogelijkheid om voorafgaand aan een ziekenhuisbezoek via virtual reality een kijkje te nemen in het ziekenhuis. Hiervoor ontwikkelde het ziekenhuis de virtuele personages Joep, Beer en Olli die kinderen rondleiden in tien verschillende ziekenhuiskamers waaronder de echokamer, de prikkamer en de gipskamer.

Door middel van de 360-graden foto’s kunnen kinderen en ouder in elke kamer alle kanten op kijken om een beeld te krijgen van de omgevingen. In elke kamer staan verschillende ‘plusjes’. Als daarop wordt geklikt dan wordt informatie over die kamer getoond.

Het Erasmus MC-Sophia startte al in 2017 met de inzet van virtual reality (VR) om kinderen minder angstig te maken voor een operatie. Jaarlijks ondergaan ongeveer 6.000 kinderen een operatie onder algehele narcose in het Sophia Kinderziekenhuis. Circa 70 procent van de kinderen is volgens het Sophia angstig voor de ingreep.

Ook voor de ouders is dat stressvol. Angstige kinderen zijn vaker onrustig, huilen meer en werken minder goed mee na de operatie dan kinderen die minder bang zijn. Meer angst leidt ook tot meer pijn na de operatie en tot mogelijk meer pijnstillers dan nodig. Daarnaast herstellen angstige kinderen minder snel van de operatie dan niet-angstige kinderen.

Realistisch, interactief en kindvriendelijk

Een VR-omgeving is realistisch, interactief en kindvriendelijk. Het kind kan zelf, op eigen tempo, de verschillende kamers bekijken en dingen ontdekken. Hiermee verwachten de onderzoekers dat kinderen meer ontspannen de operatie ingaan.

https://www.youtube.com/watch?v=5h_KPp1_m6o
Voor kinderen die worden opgenomen in het Erasmus MC-Sophia gaan, is in 2017 een animatie ontwikkeld ter voorbereiding op het ziekenhuisbezoek. Centraal staat een veilig verblijf en hoe kinderen en hun ouders daar zelf aan kunnen bijdragen.