Programma

Nieuws
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
13 december 2016
Artikel delen

Flexo vermindert rugklachten in de bouw

Het Canadese Flexo wilt met haar slimme uniform rugklachten in de bouwsector voor zijn. Sensoren in handschoenen en een shirt geven een waarschuwing wanneer de drager een te zwaar object op wilt pakken of verkeerd bukt.

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Rugklachten zijn veelvoorkomend, zeker in de bouwindustrie. In 2014 bleek uit onderzoek van het Nederlands Centrum voor Beroepsziekten dat 457 per 100.000 werknemers in de bouwsector problemen kreeg met houdings- en beweegapparaat. 1 op de 5 meldingen resulteerde bovendien in een verzuim van meer dan drie maanden. Er gaat hierdoor veel geld gemoeid met deze klachten. Het is voor zowel werkgevers als de Nederlandse maatschappij voordeliger om hier preventief op in te spelen. Vier studenten uit Canada signaleerden dit probleem in en besloten een oplossing te ontwikkelen: het Flexo uniform.

Slim uniform

Flexo is een slim uniform wat ontworpen is om werkplaatsongevallen te verlagen. Sensoren in een shirt en handschoenen waarschuwen de drager wanneer er kans is op letsel. De drager ziet knipperende lichtjes en voelt een trilling als een object te zwaar is, de houding van de drager verkeerd is en als de drager een object te lang vasthoudt. De horizontale afstand die een persoon aflegt en eventuele lichamelijke draaien die de drager maakt, worden allen meegenomen in het bepalen van letselgevaar.

Lage implementatiekosten

Flexo werkt met oplaadbare batterijen met een batterijduur van minstens 18 uur. Het uniform heeft verschillende personalisatie mogelijkheden. Zo kan er een logo op geplaatst worden, maar is het ook mogelijk het materiaal, de kleur of de pasvorm aan te passen. Hierdoor kan het huidige uniformen vervangen. Het bedrijf streeft hiermee naar lage implementatiekosten. Anders dan menig ander slim uniform richt Flexo zich immers niet op topsporters, maar op bouwvakkers, supermarktmedewerkers en monteurs.

Van prototype naar pilot

Het viertal startte het project met een zoektocht naar de perfecte manier om iets te tillen. Hierna werd het eerste prototype ontwikkeld; in deze fase werd getest of de sensoren naar behoren werkten. Het tweede prototype richtte zich op de plaatsing van de sensoren op het lichaam, om zo te ontdekken gereageerd zou worden bij een slechte houding. De studenten zijn momenteel bezig met de ontwikkeling van het uiteindelijke product.  Het team start medio 2017 verschillende pilots, waarvoor mensen zich kunnen aanmelden.

###Suite###

ICT&health congres 2023
Op 30 januari 2023 trapt ICT&health het nieuwe zorgjaar af met het jaarlijks groot en invloedrijk zorgcongres over de zorgtransformatie.
Ook aanwezig zijn? Reserveer dan snel uw entreeticket

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Reageer

Geef een antwoord

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen