Search
Close this search box.
Search

Handheld Q-Poc moet razendsnel complexe diagnoses stellen

Met een device zo groot als een smartphone moet het op korte termijn mogelijk worden om zeer accurate diagnoses te stellen waar tot nu toe een laboratorium en enkele weken wachttijd voor nodig zijn. Dat schrijft de Britse krant The Guardian over de Q-Poc, volgens de krant een ‘ handheld lab’ van het Britse QuantuMDx.

Het technologiebedrijf zelf stelt dat de Q-Poc in staat is om accurate diagnoses uit te voeren met betrekking tot uiteenlopende zaken, van kanker tot infectieziekten, in enkele minuten tijd. Momenteel is er alleen nog een vroege Alfa-versie beschikbaar. QuantuMDx hoopt dat het in staat zal zijn om de Q-Poc vroeg in 2018 uit te gaan leveren aan medici.

Mede-oprichter Jonathan O’Halloran stelt dat er momenteel een werkend prototype van de Q-Poc is die in staat is om een zeer gevoelige tuberculosetest op een monster uit te voeren en binnen 15 tot 20 minuten met een diagnose te komen. Er wordt hard gewerkt aan een betaversie en eind dit jaar moeten de eerste Q-Poc geproduceerd kunnen worden.

Het device werkt op zonne-energie of door middel van een slinger waarmee ook bijvoorbeeld zaklampen opgeladen kunnen worden. Biologische monsters kunnen ingevoerd worden via een cartridge ter grootte van een credit card.

Q-Poc analyseert DNA, geen eiwitten

Het verschil tussen de Q-Poc en meer traditionele point-of-care diagnostische instrumenten is dat Q-Poc het DNA van ziekteverwekkers analyseert en niet de eiwitten in het monster. Het device werkt met microfluïdische technologie die werkt door vloeistoffen te laten passeren door verschillende microscopische filters van uiteenlopende diameters. Een chemisch proces maakt dan een soort moleculaire soep die dan door een filtersysteem van nanogrootte geduwd wordt. Het filter is gecoat met een negatief geladen polymeer, die het DNA tegenhoudt en isoleert voor analyse.

Het device is simpel maar tegelijk baanbrekend, meent O’Halloran, die een achtergrond heeft in moleculaire genetica. QuantuMDx heeft sinds de oprichting in 2008 21 miljoen pond opgehaald aan fondsen, met de Q-Poc als voorlopig resultaat.

Verbetering zorg opkomende markten

Hoewel het ook een doel is om het device in westerse landen uit te rollen, is een nog belangrijkere doelgroep die van frontline werkers in ontwikkelende markten zoals in Afrika, aldus O’Halloran  tegenover The Guardian. Zo hoopt QuantuMDx goedkeuring te krijgen van de World Health Organization (WHO) om het device uit te rollen in Zuid-Afrika. Uiteindelijk moet de Q-Poc ertoe bijdragen om sneller en eenvoudiger medische hulp te bieden aan mensen in minder ontwikkelde landen.

admin

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
acute zorg
Zorgsector pleit in kamerbrief voor betere databeschikbaarheid
Datalek Zuyderland
Datalek bij Zuyderland Medisch Centrum
verpleegkundige
1 op 5 zorgmedewerkers wil zonder ICT werken  
Parkinson Punt Zuyd
Website Parkinson Punt Zuyd gelanceerd
Narcolepsie
Nieuwe app voor brede behandelaanpak narcolepsie
Zorgorganisatie ZuidOostZorg pioniert in haar verpleegklinieken ondertussen al volop met de inzet van Medido medicijndispensers.
Verpleegklinieken pionieren succesvol met medicijndispensers
AI-opleiding
AI-opleiding voor medewerkers ETZ
zelfherstel
Zebravis onderzoek werpt nieuw licht op behandeling blindheid
Transparantie zorg
Politiek eist meer transparantie over kwaliteit van zorg
thuisarts.nl
Samenwerking voor verdere uitbreiding Thuisarts.nl
Volg jij ons al?