Programma

Nieuws
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
25 april 2016
Artikel delen

Handheld Q-Poc moet razendsnel complexe diagnoses stellen

Met een device zo groot als een smartphone moet het op korte termijn mogelijk worden om zeer accurate diagnoses te stellen waar tot nu toe een laboratorium en enkele weken wachttijd voor nodig zijn. Dat schrijft de Britse krant The Guardian over de Q-Poc, volgens de krant een ‘ handheld lab’ van het Britse QuantuMDx.

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Het technologiebedrijf zelf stelt dat de Q-Poc in staat is om accurate diagnoses uit te voeren met betrekking tot uiteenlopende zaken, van kanker tot infectieziekten, in enkele minuten tijd. Momenteel is er alleen nog een vroege Alfa-versie beschikbaar. QuantuMDx hoopt dat het in staat zal zijn om de Q-Poc vroeg in 2018 uit te gaan leveren aan medici.

Mede-oprichter Jonathan O’Halloran stelt dat er momenteel een werkend prototype van de Q-Poc is die in staat is om een zeer gevoelige tuberculosetest op een monster uit te voeren en binnen 15 tot 20 minuten met een diagnose te komen. Er wordt hard gewerkt aan een betaversie en eind dit jaar moeten de eerste Q-Poc geproduceerd kunnen worden.

Het device werkt op zonne-energie of door middel van een slinger waarmee ook bijvoorbeeld zaklampen opgeladen kunnen worden. Biologische monsters kunnen ingevoerd worden via een cartridge ter grootte van een credit card.

Q-Poc analyseert DNA, geen eiwitten

Het verschil tussen de Q-Poc en meer traditionele point-of-care diagnostische instrumenten is dat Q-Poc het DNA van ziekteverwekkers analyseert en niet de eiwitten in het monster. Het device werkt met microfluïdische technologie die werkt door vloeistoffen te laten passeren door verschillende microscopische filters van uiteenlopende diameters. Een chemisch proces maakt dan een soort moleculaire soep die dan door een filtersysteem van nanogrootte geduwd wordt. Het filter is gecoat met een negatief geladen polymeer, die het DNA tegenhoudt en isoleert voor analyse.

Het device is simpel maar tegelijk baanbrekend, meent O’Halloran, die een achtergrond heeft in moleculaire genetica. QuantuMDx heeft sinds de oprichting in 2008 21 miljoen pond opgehaald aan fondsen, met de Q-Poc als voorlopig resultaat.

Verbetering zorg opkomende markten

Hoewel het ook een doel is om het device in westerse landen uit te rollen, is een nog belangrijkere doelgroep die van frontline werkers in ontwikkelende markten zoals in Afrika, aldus O’Halloran  tegenover The Guardian. Zo hoopt QuantuMDx goedkeuring te krijgen van de World Health Organization (WHO) om het device uit te rollen in Zuid-Afrika. Uiteindelijk moet de Q-Poc ertoe bijdragen om sneller en eenvoudiger medische hulp te bieden aan mensen in minder ontwikkelde landen.

ICT&health congres 2023
Op 30 januari 2023 trapt ICT&health het nieuwe zorgjaar af met het jaarlijks groot en invloedrijk zorgcongres over de zorgtransformatie.
Ook aanwezig zijn? Reserveer dan snel uw entreeticket

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Reageer

Geef een antwoord

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen