Search
Close this search box.
Search

Hogescholen maken ehealth versneld beschikbaar in de regio

Op 17 mei a.s. gaan de hogescholen opnieuw met elkaar in gesprek over de bijdrage die ehealth kan leveren aan de aanpak personeelstekorten en actieplannen ontwikkelen om actieleren met het werkveld te stimuleren, curricula te versterken en docenten te professionaliseren. Dit is naar aanleiding van een eerste rondetafelbijeenkomst van de hogescholen eind januari van dit jaar. Hier gingen de aanwezigen met elkaar en met secretaris Generaal Erik Gerritsen van VWS in gesprek onder het motto ‘landelijke samenwerking voor regionale versnelling’.

De aanwezige hogescholen bevestigden tijdens de rondetafelbijeenkomst in januari jl. dat er volop kennis beschikbaar is en dat men daar wederzijds een beroep op moet kunnen doen. Deze kennis is echter niet altijd bekend buiten de regio van de hogeschool, werd in januari gesteld.

Zo is niet overal bekend hoe de ene hogeschool zich vooral richt op robotica, de andere op virtual reality; de ene op praktisch gebruik, de andere op ethische vragen; de ene op professionalisering, de andere op gebruikerservaringen. Al deze kennis is nuttig voor alle regio’s, omdat zij tot innovaties kunnen volgens de hogescholen leiden die tot meer kwaliteit en efficiëntie in zorg en welzijn.

Voor 17 mei behoren lectoren en directeuren uit het HBO als ook projectleiders RAAT, vertegenwoordigers van WZW en FCB, beleidsambtenaren van OCW en VWS en ambassadeurs van technologie in zorg en welzijn tot de genodigden. Het Actie Leer Netwerk zorgt voor ondersteuning bij de geplande bijeenkomst. Deze wordt afgesloten met een lezing van Jord Neutboom van Viatore over veranderprocessen.

Actieprogramma Werken in de Zorg

Het Actie Leer Netwerk is onderdeel van het Actieprogramma Werken in de Zorg van het ministerie van VWS. Dit programma werd in 2018 gepubliceerd en hierin geeft het kabinet aan hoe het de personeelstekorten in de zorg gaat aanpakken. Het zwaartepunt van dit actieprogramma ligt in de regio. In iedere regio (28) wordt een regionaal actieplan aanpak tekorten ontwikkeld door werkgevers en onderwijs, met betrokkenheid van zorginkopers, overheden, UWV en medewerkers.

Het Actie-Leer-Netwerk beweegt zich op het speelveld van regionale werkgeversorganisaties, branche organisaties, onderwijspartijen, ministeries van VWS, OCW en SZW en de commissie Werken in de Zorg. Het Actie Leer Netwerk neemt het stokje over van het Zorgpact.

maarten

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
subsidies
Nieuwe subsidies voor innovatieve therapie tegen dementie
exergaming
Exergaming laat mensen meer en langer bewegen
app
Zuyderland kiest óók voor berichtenfunctie BeterDichtbij
Cardioloog Eelko Ronner van het Reinier de Graaf ziekenhuis heeft een robotecho ontworpen waarmee sneller en eenvoudiger een hartecho kan worden gemaakt. (Afbeelding: Corbotics)
Sneller hartecho maken met robot
cardioloog
Ieder hart heeft eigen elektrische vingerafdruk
Dragon Medical One MCL
Dragon Medical One bespaart MCL-artsen tot 45 minuten per dag 
preventie
Europese subsidies beschikbaar om preventie digitaal te ondersteunen
Onderzoeksdata Lowlands
Onderzoeksdata verzamelen tijdens Lowlands
Nierschade onderzoek
Zoektocht naar eerder vaststellen nierschade met AI
Longaandoeningen
Nieuwe perspectieven bij longaandoeningen
Volg jij ons al?