Search
Close this search box.
Search

IKNL publiceert visie op efficiënte, verantwoorde datastructuur

Het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) heeft een visiedocument gepubliceerd waarin de organisatie zijn visie op efficiënt en verantwoord databeheer in de oncologie uiteenzet. Het IKNL gaat hierbij uit van vier principes, namelijk vindbaar (Findable), toegankelijk (Accessible), uitwissel- en koppelbaar (Interoperable) en geschikt voor hergebruik (Re-usable), kortweg FAIR.

IKNL beheert de Nederlandse Kanker Registratie (NKR), een bron van betrouwbare en relevante gegevens van alle patiënten met kanker, van diagnose tot eventueel overlijden, ongeacht de behandellocatie. Het is daarmee een onafhankelijk patiëntvolgsysteem. De gegevens leiden tot beter inzicht, effectievere interventies en uiteindelijk tot een betere zorguitkomst voor de patiënt met kanker.

Het visiedocument ‘Data laten leven’ beschrijft onder andere het belang van standaarden en technologie om data te ontsluiten voor de optimalisatie van zorg-op-maat en kwaliteitsverbeteringen in de kankerzorg.

“De toepassing van data ontwikkelt zich in snel tempo. Data wordt gebruikt om te verklaren wat er gebeurt (descriptief) en waarom wat gebeurt (diagnostiek). Steeds vaker kunnen we met data voorspellen dat iets gaat gebeuren (predictie) en kunnen we aanbevelingen opstellen op basis van een voorspelling (prescriptief). Dat stelt wel eisen aan hoe we omgaan met die data en hoe we data ontsluiten”, zo valt te lezen in het document.

Infographic_Datainfrastructuur met distributed learning

Om het potentieel van beschikbare data voor optimalisatie in de kankerzorg te ontsluiten, zijn standaarden en technologie belangrijk, stelt het IKNL  (bron: IKNL)

Belang van eenheid van taal

Het IKNL noemt eenheid van taal als belangrijke voorwaarde om het maximale uit data te halen. Voor eenheid van taal moet data op een andere manier worden vastgelegd, namelijk gestructureerd, gestandaardiseerd en gecodeerd, schrijft de organisatie. Verder gaat het IKNL uit van het zogeheten FAIR-principe. Dit houdt in dat data vindbaar (Findable), toegankelijk (Accessible), uitwissel- en koppelbaar (Interoperable) en geschikt voor hergebruik (Re-usable) moet zijn. Het IKNL noemt deze principes, samen met het structureren, standaardiseren,  en het coderen van informatie aan de bron cruciaal.

Het IKNL noemt de automatische koppeling tussen de landelijke pathologiedatabase PALGA en de NKR als goed voorbeeld van het veilig, effectief en efficiënt gebruik van data om de oncologie beter en doelmatiger te maken. 

maarten

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
Hersenatlas
Zwaartekracht-subsidie voor hersenatlas en het lot van eiwitten
Aneurysma
Nieuwe betrouwbare methode om aneurysma’s te volgen
leerling-verpleegkundigen
Albert Schweitzer succesvol met behoud leerling-verpleegkundigen
Databeschikbaarheid
Betere zorg dankzij goede databeschikbaarheid
Woonomgeving
Empathische woonomgeving past zich aan bij wensen bewoners
Gegevens delen
Derde pilot proactief gegevens delen
Digitalisering expertisecentrum
Expertisecentrum bundelt kennis digitalisering en welzijn
wiel
Wiel zelf uitvinden hoeft niet, maar ontwikkel er wel op door
breuk
Virtual Fracture App slaat aan in Albert Schweitzer
monitor
E-healthmonitor signaleert stagnerende inzet digitale zorg
Volg jij ons al?