Search
Close this search box.
Search

‘Philips en Siemens komen elkaar vaker tegen in healthtech’

Hoewel Philips en Siemens op veel gebieden al met elkaar concurreren, zal de strijd de komende jaren vooral worden uitgevochten op het gebied van medische technologie.

Dat schrijft althans NRC Q op basis van een eigen analyse van deze bedrijven. Op basis van omzet moet Philips (voorlopig) in Siemens Healthcare zijn meerdere erkennen, al wordt het verschil kleiner. In 2010 bijvoorbeeld draaide de healthcare-divisie van Philips een omzet van 8,6 miljard euro, bij Siemens Healthcare lag deze destijds op 12,4 miljard euro. Vijf jaar later lag de omzet van beide units op respectievelijk 9,2 miljard euro en opnieuw 12,4 miljard euro.

Philips nam vorig jaar de organisatie flink op de schop door de divisies Healthcare en Consumer Lifestyle samen te voegen. Met de nieuwe unit Philips Healthtech hoopt het Eindhovense bedrijf zich beter te kunnen profileren op de digitale zorgmarkt. Tevens sloot Philips op dit gebied een aantal samenwerkingsverbanden met onder meer Salesforce en het Radboudumc. Philips-topman Frans van Houten schatte de waarde van de markt voor health technology vorig nog op zo’n 140 miljard dollar.

Nauwe samenwerking met ziekenhuizen

Een flinke opportunity waarvan ook Siemens graag een deel wil pakken. Om succesvol te kunnen worden in healthtech, is samenwerking met ziekenhuizen en zorginstellingen van essentieel belang. Om die reden verstrekt Siemens samen met ABN Amro een krediet van 58 miljoen euro om de bouw van een ziekenhuis in Groningen mogelijk te maken.

De samenwerking tussen Siemens en de Ommelanden Ziekenhuis Groep gaat overigens verder dan alleen kredietverstrekking. Het Duitse concern zal de komende jaren tevens optreden als leverancier van medische apparatuur. Een unicum in Nederland, schrijft NRC Q, en volgens de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen een normale ontwikkeling. Ziekenhuizen zijn namelijk vrij in de keuze van hun partner, zegt ook Philips, dat zelf tot dusver geen geldlening verstrekte aan ziekenhuizen.

admin

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
eHealth
Digitale receptionist Emma aan het werk gezet
operatierisico
Machine learning voorspelt operatierisico bij PAV
Radiologie
Inzet van AI maakt radioloog niet per se beter
menselijke AI
Bijna 7 miljoen beschikbaar voor mensgerichte AI
AI
Hoe AI urologische problemen bij baby’s voorspelt
acute zorg
Zorgsector pleit in kamerbrief voor betere databeschikbaarheid
Datalek Zuyderland
Datalek bij Zuyderland Medisch Centrum
verpleegkundige
1 op 5 zorgmedewerkers wil zonder ICT werken  
Parkinson Punt Zuyd
Website Parkinson Punt Zuyd gelanceerd
Narcolepsie
Nieuwe app voor brede behandelaanpak narcolepsie
Volg jij ons al?