Programma

Nieuws
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
19 september 2016
Artikel delen

Pokémon GO is een gezondheidsrisico

Onderzoek, uitgevoerd door JAMA Internal Medicine, suggereert dat het wereldwijd immens populaire spel Pokémon Go mensen te veel afleidt in het verkeer en dus een gevaar voor de gezondheid van mensen kan zijn. John W. Ayers, Ph.D., M.A., van de San Diego State Universiteit in California en co-auteurs verzamelden voor dit onderzoek 4.000 tweets waarin de termen “Pokémon”, “rijden” of “auto” voorkwam.

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

De conclusie uit het onderzoek is dat “Pokémon Go een nieuwe manier van afleiding voor bestuurders en voetgangers is en veiligheidsmaatregelen schaars zijn.” De onderzoekers roepen op tot het ontwikkelen van nieuwe strategieën onder spelontwikkelaars, wetgevers en burgers om de potentiële gevaren omtrent deze game terug te dringen.

Uit de 4.000 tweets bleek dat ruim een derde van deze mensen als bestuurder of bijrijder werden afgeleid door het spelen van dit spel in het verkeer, wat correleert met 113.993 ongelukken die in diezelfde dagen op twitter werden vermeld. Uit 18% van de tweets bleek dat de inzenders zelf aan het rijden waren tijdens het spelen van de game. Daarnaast meldde 4% van de tweets dat een voetganger bijna werd overreden omdat hij of zij Pokémons aan het vangen was. Maar liefst 14 ongelukken werden rechtstreeks gekoppeld aan ongelukken vanwege de populaire game, zo bleek uit de tweets.

De primaire doelgroep van dit spel, jongeren tussen de 16 en 24 jaar, zijn zeer gevoelig voor afleiding. Dit is tevens de groep waarin de meeste dodelijke ongelukken plaatsvinden in het verkeer. Maar liefst 59% van alle auto-ongelukken hebben te maken met het feit dat de jonge bestuurder afgeleid raakte tijdens het rijden, aldus de American Automobile Association.

“De makers van Pokémon GO zouden de game veiliger kunnen maken. In de game is namelijk al ingebouwd dat de game onbespeelbaar wordt als het wordt gespeeld bij  bij snelheden hoger dan 15 km per uur. Tegelijkertijd kan er over worden nagedacht om de game uit te schakelen als de speler in de buurt komt van snelwegen of oversteek- en parkeerplaatsen. Het spel zou ook duidelijk waarschuwingen moeten geven over de gevaren van de game in het verkeer, concludeert het onderzoek.

ICT&health congres 2023
Op 30 januari 2023 trapt ICT&health het nieuwe zorgjaar af met het jaarlijks groot en invloedrijk zorgcongres over de zorgtransformatie.
Ook aanwezig zijn? Reserveer dan snel uw entreeticket

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Reageer

Geef een antwoord

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen