Pokémon GO is een gezondheidsrisico

19 september 2016
Nieuws
De conclusie uit het onderzoek is dat “Pokémon Go een nieuwe manier van afleiding voor bestuurders en voetgangers is en veiligheidsmaatregelen schaars zijn.” De onderzoekers roepen op tot het ontwikkelen van nieuwe strategieën onder spelontwikkelaars, wetgevers en burgers om de potentiële gevaren omtrent deze game terug te dringen.

Uit de 4.000 tweets bleek dat ruim een derde van deze mensen als bestuurder of bijrijder werden afgeleid door het spelen van dit spel in het verkeer, wat correleert met 113.993 ongelukken die in diezelfde dagen op twitter werden vermeld. Uit 18% van de tweets bleek dat de inzenders zelf aan het rijden waren tijdens het spelen van de game. Daarnaast meldde 4% van de tweets dat een voetganger bijna werd overreden omdat hij of zij Pokémons aan het vangen was. Maar liefst 14 ongelukken werden rechtstreeks gekoppeld aan ongelukken vanwege de populaire game, zo bleek uit de tweets.

De primaire doelgroep van dit spel, jongeren tussen de 16 en 24 jaar, zijn zeer gevoelig voor afleiding. Dit is tevens de groep waarin de meeste dodelijke ongelukken plaatsvinden in het verkeer. Maar liefst 59% van alle auto-ongelukken hebben te maken met het feit dat de jonge bestuurder afgeleid raakte tijdens het rijden, aldus de American Automobile Association.

“De makers van Pokémon GO zouden de game veiliger kunnen maken. In de game is namelijk al ingebouwd dat de game onbespeelbaar wordt als het wordt gespeeld bij  bij snelheden hoger dan 15 km per uur. Tegelijkertijd kan er over worden nagedacht om de game uit te schakelen als de speler in de buurt komt van snelwegen of oversteek- en parkeerplaatsen. Het spel zou ook duidelijk waarschuwingen moeten geven over de gevaren van de game in het verkeer, concludeert het onderzoek.