Search
Close this search box.
Search

Studententeams strijden om beste biosensor sepsis

Vijftien studententeams uit de hele wereld streden op vrijdag 2 september in de SensUs Competitie. Dit keer was het alle hens aan dek om een innovatieve biosensor te ontwikkelen voor het zo snel mogelijk opsporen van sepsis. Sepsis is een levensgevaarlijke ontstekingsziekte. Het studententeam van TU Eindhoven ging de strijd aan door biomarkers een label te geven en deze op te laten lichten met een laser.

In 2021 gingen studententeams ook al druk in de weer. Toen ging het om onderzoek naar de ontwikkeling van biosensoren waarmee het griepvirus in speeksel snel en eenvoudig gemeten kan worden. Ditmaal werken de 14 studententeams – uit onder meer uit Egypte, Canada, China, Nederland, België en Duitsland – vernieuwende biosensoren om de levensgevaarlijke ontstekingsreactie sepsis sneller op te speuren.

Vroege diagnose verlaagt sterfkans

Naud van Rosmalen van het Eindhovense studententeam T.E.S.T. legt het principe van de wedstrijd uit: “Er zijn al biosensoren die werken op basis van biomarkers op de markt voor sepsis. De uitdaging is om deze ernstige ontstekingsreactie sneller op te speuren, want hoe sneller je de ziekte kunt traceren hoe beter de overlevingskansen van de patiënt zijn. Vroege diagnose is essentieel omdat de kans op sterven elk uur met tien procent toeneemt als er niet direct gehandeld wordt. Het doel van de wedstrijd is om de ontwikkeling van snelle en geavanceerde testmethoden te stimuleren.”

Sepsis & facts

Wereldwijd zijn er jaarlijks meer dan vijftig miljoen mensen die sepsis krijgen. Sepsis is een acute ontsteking die over het hele lichaam plaatsvindt als reactie op een infectie in het bloed. Het is een levensgevaarlijke aandoening die  jaarlijks miljoenen mensen op de IC brengt. Plusminus 35 procent van deze groep overlijdt. Symptomen zijn onder meer koorts, extreme pijn, versnelde ademhaling en verhoogde hartslag. Met  behulp van biosensors kan deze ontstekingsreactie in beeld worden gebracht, vooralsnog door een bepaalde concentratie van de biomarker IL-6 te detecteren.

Biosensor TU Eindhoven maakt indruk

Ieder studententeam heeft een eigen methodiek om die biomarker met een biosensor zo snel mogelijk op te sporen. Sommige methodes lijken enigszins op elkaar, maar het studententeam van TU Eindhoven heeft een uniek systeem dat werkt met een laser. Bram Boerenkamp van het Eindhovense T.E.S.T. team: “Die laser richten we op een glazenplaatje met bloedplasma, waarbij het label meer rood laat oplichten bij een hogere concentratie IL-6.

Bijzonder van onze oplossing is dat we verwachten dat we later meerdere biomarkers in beeld kunnen brengen omtrent sepsis, want bij de aandoening spelen er meer een rol. Als je deze verschillende biomarkers aan verschillend gekleurde labels koppelt, kun je ze allemaal zichtbaar maken met hetzelfde sample, en heb je nog sneller een eenduidige diagnose” De jury was in ieder geval onder de indruk want het team uit Eindhoven gaat uiteindelijk aan de haal met de tweede prijs in de categorie ‘Beste businessplan’ De winnaar in de hoofdcategorie werd team LauSens uit Zweden.

Peter icthealth

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
DigiPunt zorg
DigiPunt, thuismonitoring astmapatiënten en digitale recepten
Financiering passende zorg
Subsidieoproep passende zorg in verpleging en verzorging
diagnostiek
Goede zorg begint met goede diagnostiek
transformatieplan CWZ
Positieve beoordeling voor transformatieplan CWZ
Regioplannen NZa
NZa pleit voor meer meetbare doelen in regioplannen
e-learning
E-learning breder ingezet bij digitalisering ziekenhuizen
De WHO heeft onlangs de kick-off gegeven voor het Global Initiative on Digital Health (GIDH). Het doel van het initiatief is om de implementatie van de ‘Wereldwijde strategie voor digitale gezondheidszorg 2020-2025’ te versterken en te versnellen.
Global Initiative on Digital Health officieel van start
Oncologienetwerk
Nieuw oncologienetwerk Noord- en Oost-Nederland
Verbeterprogramma ouderenzorg
Samenwerking centraal in verbeterprogramma Samen Beter
eiwitten
Menselijke eiwitten herkennen met nieuwe techniek
Volg jij ons al?