Winst van Philips gestegen dankzij medische technologie

26 oktober 2016
Nieuws

Het derde kwartaal liet in de cijfers van Philips een bedrag van 5,9 miljard zien, een stijging van één procent. De nettowinst nam toe met 18 procent, van 324 miljoen euro naar 383 miljoen euro. Deze winst is volgens Philips te danken aan kostenbesparingen, omzetgroei en betere marges in de gezondheidstechnologie.

Zorgen om Brexit

In het vierde kwartaal verwacht Philips deze groei door te zetten. Tegelijkertijd spreekt het zijn zorgen uit over de toegenomen onrust op de markten. "Als je mij een tijd terug had gevraagd wat mijn zorgen zijn dat had ik China genoemd, maar nu is dat het Midden-Oosten en Europa, met de Brexit en verkiezingen", zo zegt bestuursvoorzitter Frans van Houten.

"Ik weet niet of de harde toon van de voorbije weken alleen maar lawaai is, of dat het ook echt zo gaat gebeuren", aldus Van Houten die aangeeft het nog steeds moeilijk te vinden om in te schatten wat de gevolgen van de Brexit zullen zijn.

De gezondheidsmarkt groeit

"Ik laat de Amerikaanse verkiezingen maar even voor wat ze zijn, maar ik verwacht geen grote verschuivingen in de wijze waarop de gezondheidszorg functioneert", zegt Van Houten. "Wij kijken met name naar de gezondheidsmarkt en die groeit. Onze apparatuur voor operaties aan het hart verkoopt goed." Een derde van de omzet van Philips wordt in de Verenigde Staten gegenereerd.

Twee derde van de omzet van Philips komt uit de gezondheidstechnologie. Daar kwam de groei van dit kwartaal vandaan. Het bedrijf zet dan ook vol in op medische technologie. De dochteronderneming Philips Lighting, dat onlangs naar de beurs ging, liet een omzetdaling zien van vijf procent.