Zwitserse onderzoekers ontwikkelen camera systeem voor couveuses

14 april 2017
Nieuws

Zwitserse onderzoekers willen de couveuse-tijd van premature baby’s meer comfortabel maken met een draadloos camerasysteem. Het systeem moet sensoren op de huid vervangen. Deze sensoren zijn niet alleen vervelend voor de baby, maar geven ook regelmatig een vals alarm. De eerste testen zullen binnen afzienbare tijd plaatsvinden bij University Hospital Zurich.

In 7% tot 8% van de gevallen worden baby’s te vroeg geboren. Zij zijn prematuur en komen terecht op ofwel een gewone neonatologie afdeling ofwel een Neonatale Intensive Care Unit (NICU). Deze afdelingen zijn er op de eerste plaats op gericht het kindje aan te laten sterken. Zeker op een NICU betekent dit dat ouders hun pasgeboren baby omringt zien door apparaten, monitoren en slangen. De onderzoekers aan de Zwitserse EPFL en CSEM onderzoeksinstituten willen deze omgeving baby- en oudervriendelijker maken, door de slangen te vervangen door een camerasysteem.

Geen valse meldingen

De camera’s focussen zich op het voorhoofd van de baby. Hiermee is het onder andere mogelijk de hartslag in de gaten te houden. Bij iedere hartslag verkleurt de huid een klein beetje. Voor het menselijk oog niet waarneembaar, maar voor de gevoelige camera wel.

Het systeem is volgens de onderzoekers meer betrouwbaar dan de sensoren die momenteel in gebruik zijn. Sensoren reageren ook op beweging van de baby, waardoor vaak valse meldingen binnenkomen. Dit is niet alleen vervelend voor ouders en baby, maar ook voor het personeel, wat bij elk alarm een controle moet uitvoeren.

Infraroodcamera’s en algoritmes

Dankzij het camerasysteem is fysiek contact niet langer nodig. Ook ademhaling meten is mogelijk met de camera’s, door het monitoren van beweging van schouders en borstkas. ’s Nachts maken de camera’s gebruik van infrarood detectoren, waardoor de monitoring constant uitgevoerd kan worden. Algoritmes analyseren de beelden en bepalen of de hartslag en het ademhalingsritme binnen acceptabele parameters gebeurt. Wanneer dit niet het geval is, klinkt er een alarm.

De technologie is al uitgetest op volwassenen. De Zwitserse onderzoekers zijn van plan het systeem bij University Hospital Zurich te testen op premature baby’s.

###camera-systeem###