Search
Close this search box.
Search

Geleidelijk, dan plots

De bewakers aan de poort van de Middeleeuwse burcht kijken elkaar angstig aan. In de verte klinkt het getrap van paardenhoeven: Kadaklop, kadaklop, kadaklop… Aan de horizon verschijnt een ridder die over een heuvelkam huppelt, nabootsend alsof hij te paard is. Hij wordt gevolgd door een dienaar met zware rugzak die twee halve kokosnoten tegen elkaar klopt op het ritme van paardenhoeven. De bewakers kijken verbaasd als de ridder eensklaps opnieuw over diezelfde heuvelkam verschijnt, … en opnieuw … en opnieuw ... om dan PLOTS op te duiken aan de poort van de burcht en de bewakers te verschalken.

U kent misschien nog de hierboven beschreven heerlijk absurde scene uit Monty Python & The Holy Grail (1975), grotendeels gefilmd in en rond het Schotse Doune Castle. De actualiteiten, trends en technologie op de voet volgend, vond ik het een prima analogie voor de tijdsperiode waar we ons nu bevinden. Niet enkel een analogie voor de absurde situaties en regeltjes waar we in deze Covid-tijden dagelijks mee geconfronteerd worden.

Maar ze gaat nog beter op voor de technologische evoluties waar we sinds decennia enkel over praten en mondjesmaat gebruiken, en die nu PLOTS overal uitgerold worden. De titel van deze column is een quote uit een boek van Ernest Hemingway (The Sun Also Rises), die een ogenschijnlijke traagheid combineert met een plotselinge feitelijkheid.

“How did you go bankrupt?”

Two ways. Gradually, then suddenly.”

Terwijl de quote in een pejoratieve context staat (het failliet), kan ze ook aangewend worden in een positieve context (het succes).

Opeens niet meer onbeduidend
Geleidelijk, dan plots. De eerste versies van GPS-systemen en mobiele telefoons werden weggelachen door het grote publiek. De technologie verscheen weliswaar enkele malen in de verte, maar leek erg onbeduidend. Tot ze er plots stond, niet enkel voor onze deur, maar voor elke deur, wereldwijd. Een goed voorbeeld is de iPhone, die bij zijn aankondiging op 9 januari 2007 door de concurrentie verguisd werd. Toch werden er dat jaar 1,4 miljoen exemplaren van verkocht. Amper vijf jaren later verkocht Apple 125 miljoen exemplaren.

Die adaptatie gaat ook alsmaar sneller. De telefoon deed er 75 jaar over om 50 miljoen gebruikers te bereiken, Facebook deed er 3,5 jaar over en WeChat amper één jaar. 

Hierbij – naar goede gewoonte – enkele jonge initiatieven waarvan het aanbod al een tiental jaren regelmatig aan de horizon verschijnt, maar die er nu ‘plots’ zijn, aan de poorten van onze burchten. 

It’s life Jim, but not as we know it
MouthLab is een niet-invasief, draagbaar, ‘Rapid Health Assessment’-apparaat dat is ontworpen voor thuisgebruik. Een beetje te vergelijken met de ‘Medical Tricorder’ uit Star Trek. Het is kosteneffectief en net zo eenvoudig te gebruiken als een digitale thermometer, maar toch in staat om meerdere vitale gezond-heidsparameters te meten in minder dan 60 seconden. Dit apparaat is gekoppeld aan Aidar Analytics, een cloud-gebaseerde data-analyse-oplossing, aangedreven door leer-algoritmes, om de gezondheidstoestand en het ziekteverloop vroeg genoeg te identificeren, te analyseren en te voorspellen. Op deze manier kan snel ingegrepen worden en de juiste zorg aangeboden worden.

Ze creëren een multidimensionaal beeld van de gezondheidstoestand van een individu. Uiteindelijk creëren ze een unieke bio-handtekening, die ons begrip van de menselijke gezondheid, ziekte en gedrag zal transformeren.

Listen carefully, I shall only say this once
Sonde Health is een technologieplatform dat vocale biomarkers detecteert door een analyse van enkele seconden van uw stemgeluid. Onlangs verwierven ze een ander jong initiatief – NeuroLex Laboratories – dat een spraakgestuurd enquête- en data-acquisitieplatform aanbood.

Sonde zocht initieel naar de biomarker die het makkelijkst, via de apparaten die we dagelijks dragen en gebruiken, ontvangen worden. Het bleek dat smartphones, laptops en tablets microfoons ingezet kunnen worden ter ondersteuning van uw gezondheid. Niet alleen via bijvoorbeeld videoconferenties, maar ook via het plaatsen van video’s op sociale media. Menselijke spraak blijkt een grote diepgang en rijkdom aan gezondheidsinformatie te hebben.

De nu verworven rijke dataset van NeuroLex vormt een unieke biobank die zich richt op vocale biomarkers. Daarnaast zal het bundelen van Sonde’s mobiele en voice assistant-platformen met NeuroLex’s web-based mogelijkheden de levering van voice-enabled gezondheids-detectie en -monitoring over elk platform mogelijk maken. Ze hebben producten voor depressie, luchtwegaandoeningen, slaperigheid en hypertensie-detectie op de markt gebracht en er is nog meer op komst.

Bert, er zit een banaan in je oor!
PhotoniCare is opgericht in 2013 en levert artsen diagnostische hulpmiddelen, zoals de TOMi Scope. Dit is een otoscoop die niet-invasieve beeldvorming van het middenoor mogelijk maakt met een nieuwe toepassing van Optical Coherence Tomography (OCT). Deze visualiseert en karakteriseert de vloeistof in het middenoor, nodig voor de diagnose van middenoorinfecties. PhotoniCare heeft een gepatenteerd beeldvormingsplatform ontwikkeld dat groeimogelijkheden biedt die verder gaan dan de otologie (studie van het oor). In januari kondigde PhotoniCare aan dat de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) toestemming had gegeven voor zijn TOMi Scope voor niet-invasieve beeldvorming van het middenoor.

Life is like a box of chocolates
Movano is een technologiebedrijf dat niet-invasieve technologie gebruikt om individuen en hun partners in staat te stellen hun gezondheidstoestand te meten en te beheren. Ze creëerden een draagbare, niet-invasieve, continue glucose-monitor die pijnloos, slim en eenvoudig is.

Of u nu een persoon met diabetes bent, of iemand die op zoek is naar een gezondere levensstijl, Movano meent dat het monitoren en beheren van uw glucosespiegels niet pijnlijk, ingewikkeld of opvallend zou moeten zijn. In de toekomst zullen ze zowel de interne als externe testinspanningen uitbreiden en het proces van miniaturisering van de technologie te versnellen tot één enkele chip die in een wearable kan passen.

Elementary, my dear Watson
Verto Health biedt een platform aan dat op basis van ‘digitale tweeling’ -technologie slimme integraties gebruikt om ziekenhuisinformatiesystemen (ZIS), elektronische medische dossiers (EPD), laboratorium-informatiesystemen (LIS), apparaten en mobiele app-gegevens met elkaar te verbinden. Hierdoor wordt het makkelijker om inzichten te krijgen die gebruikt kunnen worden voor een optimale zorgverlening aan de patiënt. 

Digitale Twin-technologie maakt naadloze uitwisseling van patiëntgegevens tussen zorgplatforms en zorgorganisaties mogelijk, waardoor de resultaten voor de patiënt en de ervaring van de patiënt worden verbeterd, zonder dat bestaande EPD- of bestaande systemen worden belast. Verto’s oplossing wordt momenteel gebruikt door meer dan 50 ziekenhuizen en instellingen voor langdurige zorg.

Gooooood morning Vietnam!
Het monitoren van slaap is niet eenvoudig. Patiënten moeten naar een onbekende, externe (zorg-)setting én ze moeten hinderlijke monitors dragen. Hoe kun je accurate metingen doen in zulke situatie? Misschien hebben de onderzoekers van BodyCompass een oplossing? Ze hebben een systeem ontworpen op basis van radiofrequentie dat nauwkeurige slaapgegevens levert zonder dat camera’s of sensoren aan het lichaam bevestigd worden.

BodyCompass analyseert de weerkaatsing van radiosignalen wanneer die ‘stuiteren’ op objecten in een ruimte, inclusief het menselijk lichaam. Vergelijkbaar met de signalen van een WiFi-zender, verzendt en verzamelt de BodyCompass deze signalen als ze via meerdere paden terugkeren. De onderzoekers brengen vervolgens de paden van deze signalen in kaart en werken omgekeerd vanuit de reflecties van die signalen om de lichaamshouding te bepalen.

Roads? Where we are going we don’t need roads!
Truepill stelt API’s (Application Programming Interface) ter beschikking om aangepaste B2B-oplossingen (Business to Business) te bieden voor gezondheidszorgbedrijven van elke grootte, elk stadium en elke specialiteit, met inbegrip van vele direct-to-consumer gezondheidsmerken. 

Truepill heeft recent geld opgehaald om tegen het einde van het jaar zijn nieuwste dienst te lanceren: laboratoriumtests aan huis. Door het thuis testen te combineren met tele-gezondheidszorg en het afleveren van recepten, zal het bedrijf de diagnose en het beheer van de grootste chronische ziektebeelden, waaronder diabetes, hartziekten, chronische nierziekten en meer, mogelijk maken. Dit is een nieuwe dienst die het ecosysteem van het bedrijf van direct-to-patient mogelijkheden verder zal uitbreiden, met inbegrip van Truepill Health telehealth netwerk, apotheek-diensten, een op maat gemaakt EPD en nog veel meer.

I am serious. And don’t call me Shirley
In de Covid-periode is het gebruik van tele-zorg exponentieel gestegen. Bedrijven die reeds pre-Covid oplossingen aanboden op dit vlak, zijn ernstig gegroeid. Ik pik er twee uit omwille van hun specifiek aanbod.

Optimize Health levert een sleutel op de deur monitoring-programma om patiënten op afstand op te volgen. Ze leveren alles wat praktijken nodig hebben om een succesvol programma voor patiëntbewaking op afstand te creëren. Praktijken kunnen snel aan de slag met minimale financiële verplichtingen of risico’s vooraf.

Terwijl Optimize Health zich op praktijken richt, is de focus van Hazel de schoolgaande jeugd. Ze breidt de gezondheidszorg op school uit door middel van telezorg. Met Hazel hebben studenten toegang tot virtuele doktersbezoeken, zowel op school als thuis. Wanneer een leerling op school zit, gebruikt de schoolverpleegkundige of het personeel een iPad om direct met een dokter te kunnen praten via live video. Maar ook thuis kunnen gezinnen vanaf elk apparaat, ook mobiel, in contact komen met de Hazel-artsen. 

Erik peters

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Door
Lees ook
GIDH
Global Initiative on Digital Health (GIDH) officieel van start
Oncologienetwerk
Nieuw oncologienetwerk Noord- en Oost-Nederland
Verbeterprogramma ouderenzorg
Samenwerking centraal in verbeterprogramma Samen Beter
eiwitten
Menselijke eiwitten herkennen met nieuwe techniek
Digitale proeftuin
Digitale proeftuin maakt wegwijs in nieuw UZI-stelsel
challenge
Digivaardig in de zorg komt weer met Digifit challenge
Veertien IZA-partners hebben Digizo.nu opgericht om te helpen bij het opschalen van bewezen zorginnovaties.
Digizo.nu helpt bewezen innovaties opschalen
Robotchirurgie
Robotchirurgie in de ruimte
authenticatie
Stapsgewijs leren in pilot ZORG-ID Smart
revalidatiezorg epd
Nieuw EPD voor de revalidatiezorg
Volg jij ons al?

Je hebt een abonnement nodig om verder te lezen.

Je 3e gratis artikel is voorbij, klik op de button onderin om een abonnement af te sluiten.