Henk van der Stelt

Commissaris, toezichthouder - Prisma, RHOC, CWZ

Graag werk ik als toezichthouder in de zorg mee aan het verder op de kaart zetten c.q. stimuleren van de impact van ICT en innovatie op de kwaliteit van zorgprocessen. Met als uiteindelijk doel een betere zorg, zowel cure als care, voor de patiënt/cliënt.

Ik ben gefascineerd door de versnelling en convergentie van allerlei ontwikkelingen  zoals AI, big data, robotics, sensoren, mobiel internet, genomics, nanaotechnologie, sociale media en informatiesystemen. Ik voorzie bijna grenzeloze ontwikkelingen. Vaak moet ik dan denken hoe ik als puber gebiologeerd naar Star Trek keek en zag hoe  doctor Leonard McCoy met zijn portable tricorder een patiënt scande om die vervolgens op miraculeuze wijze te genezen. Zo ver zijn we nu nog niet, maar we bewegen zeker wel die kant op.

Mijn bijdrage bij ICT&health zal met name vanuit het gezichtspunt van een lid van de Raad van Toezicht of Commissarissen zijn. Natuurlijk ben ik van de school “patient included’ maar dat is niet voldoende. Hier moet aan worden toegevoegd “bestuurder included’. Vanuit mijn eigen ervaring van de afgelopen vijftien jaren als toezichthouder bij een kleine twintig zorgorganisaties, ben ik er van overtuigd geraakt dat als er geen support, om niet te spreken van bezieling, op dit onderwerp in de top van de organisatie is, het niet gaat vliegen. Mijn rol als toezichthouder is dan ook vaak het agenderen en bevragen op dit soort onderwerpen.

Iets over mijn achtergrond. In mijn werkzame leven van de afgelopen ruim vijfendertig jaar heb ik verschillende rollen vervuld als onder andere directeur van Twynstra Gudde management Consultants, lid van directie van Rabobank International met wereldwijde verantwoordelijkheid voor ICT en Operations, senior partner bij AT Kearney en global account directoraccount bij HP. Na een voettocht naar Santiago Compostella heb ik het roer omgegooid en ben ik eigenlijk de zorg ingerold. Zowel als vrijwilliger maar ook professioneel als lid van een groot aantal Raden van Toezicht van zorginstellingen. Naast de financiële portefeuille vervul ik daar veelal ook de  digi-portefeuille (ICT, datascience en innovatie)

Mijn fascinatie voor het onderwerp ICT en health is verder gevoed door het volgen van de mastersopleiding Data Science Business & Governance in Tilburg en deelname aan de Health Innovation School (HIS).

Mijn expertises zijn: Toezicht, Innovatie, Governance, Organisatie, Verandermanagement, Besturing, ICT en data, Strategie, Financiën.