Programma

Redactieraad

Tip hier de redactie

Volg Lies van Gennip

Twitter LinkedIn

Lies van Gennip

Lid Raad van Toezicht | Koninklijke Visio, Stichting Jeugdtandzorg West

Ik ben opgeleid en gepromoveerd (cum laude) als Bioloog. Vanuit die onderzoeksachtergrond, is het mijn passie om bij te dragen aan betere zorg en gezondheid door effectieve inzet van wetenschap en innovatie. Ik vind het leuk om de ontwikkeling van nieuwe initiatieven te leiden. In de afgelopen 30 jaar heb ik dat in diverse functies kunnen doen. Dit begon in de negentiger jaren bij HISCOM (toenmalig marktleider op het gebied van EPD’s in Nederland) waar ik technologie assessment deed van nieuwe ICT-toepassingen in de zorg. Op dat moment speelde bijvoorbeeld de transitie naar digitale beeld technologie (PACS).

Vanaf 1996 heb ik bij TNO leiding gegeven aan de ontwikkeling van een accreditatiesysteem voor ziekenhuizen en in 1999 werd ik de eerste directeur van het Nederlands Instituut voor Accreditatie van Ziekenhuizen (NIAZ). In 2002 maakte ik een overstap naar het hoger onderwijs als directeur van het accreditatiesysteem voor onderwijs dat in dat jaar werd opgericht. In 2006 kwam ik weer terug in de gezondheidszorg als directeur van STIVORO, expertisecentrum voor tabaksontmoediging. In deze functies heb ik de zorg breed leren kennen: de ziekenhuiswereld, de eerste lijn, de publieke gezondheid.

Mijn brede kennis en netwerk kwamen goed van pas bij Nictiz waarvan ik van 2012 tot september 2019 directeur was. Hier was ik namens de Nederlandse overheid lid van de Executive Committee van de General Assembly van SNOMED international (internationale medische terminologie) en lid van stuurgroepen van belangrijke landelijke programma’s als Medmij en Registratie aan de Bron. Ik ben co-auteur van de jaarlijkse eHealth-monitor, schrijf blogs, word regelmatig uitgenodigd als spreker over e-health. Daarnaast ben ik lid van adviesraden en beoordelingscommissies van onderwijsprogramma’s op het gebied van e-health.

Sinds 2008 ben ik tevens actief als (onafhankelijk toezichthouder) in de zorg met portefeuilles innovatie/ICT en kwaliteit.

Als lid van de redactieraad wil ik met name een bijdragen leveren op de thema’s “ persoonlijke gezondheidsomgeving” en “van data naar informatie voor betere zorg”. Voor beide thema’s is eenheid van taal en eenduidige vastlegging en uitwisseling van gegevens erg belangrijk. Daarbij horen informatiestandaarden en terminologie. Nictiz is met expertise op deze thema’s betrokken in diverse landelijke programma’s. In blogs en artikelen kunnen we delen wat we op deze thema’s doen in 2018.

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen