Het is eigenlijk heel voorspelbaar, zo elk jaar vlak voor de kerst komen ineens allerlei belangrijke mededelingen, brieven en rapporten naar buiten. Het lijkt wel of het bewust zo gekozen is, zodat iedereen rond de feestdagen nog even goed kan nadenken over gewichtige zaken, zoals gegevensuitwisseling in de zorg.
Ik kan me voorstellen dat niet iedereen alles gelezen heeft. Ik zal daarom een paar highlights uit belangrijke stukken belichten die direct met ICT&health-onderwerpen zoals digitalisering en gegevensuitwisseling te maken hebben.
Zo was daar natuurlijk het coalitieakkoord, met daarin aandacht voor het onderwerp van gegevensuitwisseling en standaardisatie1, waarbij expliciet als opgave het verbeteren van gegevensuitwisseling genoemd staat, waarbij uniformiteit noodzakelijk is en de Persoonlijke GezondheidsOmgeving (PGO) het einddoel is. Dit is de eerste keer dat dit onderwerp zo in een coalitieakkoord is gekomen en het PGO zo expliciet is benoemd. Een hele mooie stap! De uitwerking daarvan vind de komende tijd plaats.
Maar er was meer. Zo heeft toezichthouder ACM eind december een bericht uitgestuurd om aan te geven dat er hard gewerkt wordt aan een leidraad voor leveranciers om misbruik van machtsposities tegen te gaan. De instantie heeft nogmaals onderstreept dat het zorgaanbieders vrij staat om gezamenlijk een vuist te maken richting leveranciers. Tot slot wordt hierin ook opgeroepen aan leveranciers om samen te werken en meer om te zien naar elkaar2.
Verbeterpunten
Ook tussen Sinterklaas en het kerstdiner is het voorlopige rapport van de OECD3 in het Informatieberaad Zorg besproken. Momenteel wordt er hard gewerkt aan de definitieve versie. In dit rapport wordt er gekeken hoe we in Nederland alles rondom informatiehuishouding in de zorg nu hebben ingericht. Ook met blik op andere landen en vooral wat op basis daarvan verbeterd zou kunnen worden in het Nederlandse stelsel. Een belangrijk advies aan het kabinet is om een integrale strategie en visie te ontwikkelen over hoe te komen tot een informatiebeleid in de zorgsector en doe dit zorgbreed, inclusief het sociaal domein en de wetenschap.
Aanvullend is aangegeven dat de uitvoering van de strategie vraagt om een sterkere rol van de overheid met een duidelijke sturing. Er staat een suggestie opgenomen wat voor type organisatie deze rol zou kunnen uitvoeren, juist ook om samenhang in initiatieven en programma’s beter te kunnen doen. Enerzijds gaat het om het beheren en sturen op de ontwikkeling van standaarden en certificering, anderzijds gaat het dan bijvoorbeeld om het creëren van een zorgdata-platform voor het uitwisselen van gegevens.
Landenvergelijking
Tot slot, om te blijven in het thema van omzien naar elkaar, heeft Nictiz ook een landenvergelijking opgeleverd4, waarin een aantal landen wordt vergeleken op inrichting van de infrastructuur, financiering, de marktmacht van leveranciers en regie en samenhang. Zo is er onder andere gekeken naar Duitsland, de VS, Oostenrijk en Finland. Het geeft mooi weer wat er in die landen vergelijkbaar is ingericht. Een aantal concrete leerpunten uit dat rapport kan direct gebruikt worden. Bijvoorbeeld in de uitwerking van de Wegiz – de wet inzake digitale gegevensuitwisseling - zoals het gebruiken van internationale standaarden als IHE.
Kortom, stuk voor stuk belangrijke inzichten en richtingen die helpen in het vooruitkijken met omzien naar elkaar. En met nieuwe bewindspersonen met veel zorgervaring een heel fijn kerstgeschenk om dit jaar hiermee de informatievoorziening in de zorg echt een stap verder te krijgen!