‘Je moet durven pionieren en ervoor gaan, als je ergens in gelooft’

vr 23 oktober 2020
‘Je moet durven pionieren en ervoor gaan, als  je ergens in gelooft’
Digitalisering
Premium

Esther Talboom-Kamp, voormalig bestuursvoorzitter van diagnostisch centrum Saltro, heeft een nieuwe baan of, zoals zij zelf zegt, een nieuwe uitdaging. Sinds begin september gaat zij door het leven als Chief Innovation Officer van Saltro-eigenaar Unilabs, Europees marktleider op het gebied van diagnostische dienstverlening met meer dan 150 laboratoria en andere diagnostische vestigingen in 17 landen. In haar nieuwe rol is Talboom verantwoordelijk voor de ontwikkeling van nieuwe, digitale producten en diensten voor heel Unilabs.

Als gevolg van corona werkt Talboom vooralsnog thuis, maar zij kan haast niet wachten om op het vliegtuig te stappen en langs te gaan bij de innovatieteams van de internationale netwerkorganisatie. Het aanvaarden van de nieuwe functie door Talboom sluit naadloos aan bij de toetreding van Saltro tot Unilabs. Beide partijen hebben vernieuwing van de diagnostiek hoog in het vaandel, als middel om de gedeelde missie: de patiënt meer regie geven over zijn gezondheid en de zorg die daarvoor nodig is, dichterbij te brengen.

Nieuwe, met name digitale hulpmiddelen kunnen helpen om mensen beter te informeren over de resultaten van diagnostiek, zodat zij zelf kunnen nadenken over hun bloeddruk, suikergehalte, et cetera, en zelf verantwoordelijkheid kunnen nemen voor hun gezondheid.

Versnipperd en verkokerd
Internationale krachtenbundeling is een noodzakelijke stap voor vernieuwing, meent Talboom. “Het Nederlandse zorgstelsel biedt goede zorg, maar staat innovatie in de weg. Het aanbod en de financiering zijn sterk versnipperd en verkokerd. Alles is gericht op de korte termijn. Daardoor is er nauwelijks ruimte en tijd voor vernieuwing.”
Vandaar de stap over de grens. Talboom is ervan overtuigd dat digitale gezondheidszorg (zoals inzet van e-health toepassingen) sneller en beter gerealiseerd kan worden met een internationale partner. De samenwerking binnen Unilabs zorgt ervoor dat kennis, data en geld, nodig voor de vernieuwing, internationaal worden gedeeld.

Anders dan sommige mensen denken, is het bedrijf volgens haar geen geldfabriek. De multinational heeft een grote betrokkenheid bij het vakgebied en investeert veel in innovatie. De afgelopen jaren heeft Unilabs op verschillende terreinen fraaie resultaten geboekt, onder andere door toepassing van kunstmatige intelligentie (AI) in de radiologie en pathologie.

Onderzoeken, delen, uitwisselen
Alvorens de boer op te gaan, schrijft Talboom een ‘strategieplan innovatie’ voor Unilabs. De hoofdlijnen heeft ze al in haar hoofd. “Ik ga allereerst praten met de landenteams, om kennis te maken en te kijken waar ze mee bezig zijn. En om de teams uit te dagen en te verleiden om pilots en projecten uit te voeren. Het idee is kortom puzzelstukjes te verzamelen, zodat de hele puzzel kan worden gelegd. Door onderzoek, delen, uitwisselen, et cetera, zorgen we voor versnelling.”

"Succesvol innoveren lukt pas als iedereen er trots op is"

“Bij Saltro hebben we bijvoorbeeld een Uitslagenportaal ontwikkeld, waar patiënten thuis onderzoekuitslagen voorzien van begrijpelijke duiding en advies kunnen vinden. In Portugal en Slowakije hebben ze iets vergelijkbaars, maar dan alleen met cijfers. Unilabs wil de Nederlandse aanpak graag internationaal uitrollen. Het omgekeerde kan ook, bijvoorbeeld met de webshop voor het aanvragen van tests door patiënten, zoals die in Slowakije wordt gebruikt.”