In heel Europa stijgt de levensverwachting en treedt dubbele vergrijzing op, waardoor zorgkosten exorbitant stijgen. Bovendien worden de komende decennia niet genoeg mensen geboren om alle zorgtaken uit te voeren die straks nodig zijn. Om ouderen langer gezond en actief thuis te laten wonen, is volgens de Europese Commissie (EC) zorgtechnologie noodzakelijk. Hiervoor heeft de EC financieringsprogramma Active and Assisted Living (AAL) opgezet. In het Deense Aarhus kwamen in dit kader eind september honderden Europese onderzoekers, ontwikkelaars, zorgaanbieders en ouderen bijeen tijdens het jaarlijkse AAL Forum. Kennisorganisatie Vilans was ter plaatse en doet verslag van de ontwikkelingen.
In het kader van het AAL-programma worden jaarlijks tientallen miljoenen euro’s gestoken in de ontwikkeling van marktrijpe diensten en producten. Op het AAL Forum komen de bij het programma betrokken wetenschappers, investeerders, ontwikkelaars en beleidsmakers samen. Zij houden zich bezig met het ontwerpen, testen en evalueren en implementeren van technologische oplossingen om ouderen zo lang mogelijk gezond en zelfstandig te laten leven.
Kwetsbare gemeenschappen
Voorzitter Bengt Anderson van het Nordic Welfare Centre schetst de problematiek tijdens de openingsceremonie van het AAL Forum: ”Scandinavië telt 27 miljoen mensen, waarvan één op de 20 tachtig jaar of ouder is. Het aandeel ouderen in deze regio is de afgelopen eeuw verdubbeld en de levensverwachting neemt alsmaar toe. We noemen een gemeente een kwetsbare gemeenschap als het aandeel 65-plussers boven de 19,5 procent uitkomt. In onze regio betreft dat 70 procent van de gemeenten. En een groot aantal van die gemeenten ligt bovendien in zeer dunbevolkt gebied.”
Kansen Nederlandse ontwikkelaars
Sinds 2008 heeft AAL 220 projecten gefinancierd. Uniek aan de bijbehorende AAL-subsidies is de mogelijkheid om vanaf de start een nieuwe innovatie te ontwikkelen. Subsidieaanvragers krijgen voor bepaalde tijd ontwikkelbudget om tot een marktrijpe oplossing te komen. Subsidie wordt verstrekt aan Europese consortia waarin naast zorgorganisaties ook producenten en cliëntenorganisaties zitten.
In Nederland verstrekt onderzoeksorganisatie ZonMw subsidies aan Nederlandse partners binnen de internationale consortia. Geja Langerveld is programmanager binnen ZonMw en stelt: “In de Nederlandse situatie kunnen partijen als Sensara en HalloZorg, vaak niet voldoende opschalen vanwege de toch wel beperkte context van de Nederlandse markt. Dankzij deelname aan AAL lukt het wel, omdat ze dan binnen de Europese context werken.”