Video-overleg wordt steeds vaker toegepast voor MDO (multidisciplinair) overleg tussen zorgprofessionals. Eind januari liet het Maxima Medisch Centrum weten dat het een pilot voor video-MDO met verloskundige praktijken heeft afgerond verder wil uitrollen. Ook het OLVG blijkt nu al enkele maanden video-overleg te gebruiken voor gespecialiseerde alvleeskliercentra. Het UMC Utrecht rolde in november 2017 een oplossing uit voor regelmatig video-overleg op het gebied van bijzondere tumoren.
Sinds enkele maanden voert het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis (OLVG) tweewekelijks een multidisciplinair overleg (MDO) met twee andere Nederlandse ziekenhuizen, die net als OLVG gespecialiseerd zijn in alvleeskliertumoren. De videoconferentie waarin patiënten worden besproken, is een aanvulling op het reguliere multidisciplinaire overleg van OLVG en het AMC binnen het Amsterdams samenwerkingsverband op het gebied van gastro-intestinale tumoren, GIOCA. Ook het Catharina Ziekenhuis uit Eindhoven neemt standaard deel aan dit overleg.
Bespreken complexe casuïstiek
De videoconferentie biedt volgens het OLVG de mogelijkheid om complexe (chirurgische) casuïstiek te bespreken. Naast de deelnemende ziekenhuizen kunnen ook ziekenhuizen die niet in alvleeskliertumoren gespecialiseerd zijn, deelnemen aan het video-MDO en de casus van hun patiënt bespreken.
GE-chirurg Michael Gerhards van het OLVG legt uit dat het video-overleg tot doel heeft het beleid rondom de behandeling van pancreastumoren zoveel mogelijk uniformeren. “Ook bespreken we patiënten met een complex probleem. Juist in die gevallen is het goed dat we, vanuit meerdere invalshoeken en met de inbreng en overwegingen van meerdere ervaren medisch specialisten in dit gebied, gezamenlijk een goed beleid destilleren.”
Video-MDO in MMC, UMC Utrecht
Het Máxima Medisch Centrum (MMC) en vier verloskundigenpraktijken uit de regio hebben recent een pilot met videocommunicatie voor wekelijks MDO (Multi Disciplinair Overleg)
met succes afgerond. Het volgende doel is om financiering rond te krijgen voor een uitrol van het digitale MDO naar alle verloskundige praktijken in de regio. Het video-overleg is laagdrempelig, biedt beveiligde gegevensuitwisseling en bespaart reistijd die aan cliënten besteed kan worden.
Vanwege de toename van MDO- en staf overleggen kwam het UMC Utrecht in november 2017 met een
video- vergaderconcept voor de inrichting van een multidisciplinaire overlegruimte (MDO). De nieuwe MDO-ruimte maakt het mogelijk dat specialisten van alle disciplines zowel intramuraal als extramuraal, lijfelijk aanwezig of op afstand, betrokken kunnen zijn bij de behandelplannen van de patiënten. De patiëntbesprekingen kunnen zo uiterst efficiënt en vlot doorlopen worden. De stijging van het aantal overleggen komt mede voort uit de start van het Regionaal Academisch Kankercentrum Utrecht (RAKU).